Читај ми!

Одговори лекара, 15. август 2015.

И овог викенда РТС-ова онлајн болница одговара на Ваша питања и решава Ваше здравствене недоумице. Пишите нам и даље.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Путујем у Катар, а чуо сам за МЕРС. Можете ли ми рећи нешто више о овом вирусу? (Л.М

Одговор: Блискоисточни респираторни синдром (МЕРС-ЦоВ) је вирусно обољење које представља потенцијалну претњу по јавно здравље и које је регистровано у појединим земљама Блиског Истока (Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Катар, Јордан, Оман, Кувајт, Египат, Јемен, Либан и Иран) и Јужној Кореји. Ову болест изазива корона вирус назван корона вирус МЕРС-ЦоВ, а први пут је регистрован 2012. године у Саудијској Арабији.

МЕРС-ЦоВ је акутна болест која се манифестује симптомима попут: температуре, грознице, кашља, проблема с дисањем. Клиничка слика може варирати од благе и асимптоматске инфекције до тешке форме болести с могућим смртним исходом. Најугроженији су: хронични болесници, старије особе, као и имунокомпромитоване особе (особе са ослабљеним имунолошким системом).

Сматра се да је једногрба камила извор инфекције, а да се вирус може пренети са особе на особу путем блиског контакта. 

Мере које је потребно предузети пре одласка на пут:

- Консултација са лекаром пре поласка на пут 

- Избегавати путовање уколико сте болесни од неке заразне болести

- Добро се информисати о мерама превенције и заштите од инфекције

Мере које се предузимају током путовања

-Често прање руку сапуном и водом и редовно користити антибактеријски гел за руке на бази алкокола 

-Одржавати личну хигијену

-Избегавати недовољно печено, кувано месо или храну припремљену у нехигијенским условима, прање воћа и поврћа у хигијенско исправној води пре јела

-Избегавати контакте са болесним људима и болесним животињама

Мере које се предузимају после путовања:
 
- Пратити здравствено стање две недеље по повратку са пута

- Путници који се разболе и добију температуру, морају се одмах јавити здравственој служби

- Особе које су биле у блиском контакту с путником или ходочасником који је добио респираторну болест, а саме су се разболеле од акутне респираторне болести, морају се одмах јавити здравственој служби

Питање: Да ли се умире од грознице Западног Нила? (П.Н)

Одговор: Морате знати да грозница Западног Нила не значи смртни исход. Већина особа (80-90 одсто) инфицирана овим вирусом нема никакве симптоме и знаке болести. Код малог процента заражених особа (10 до 20 одсто) симптоми подсећају на обољење слично грипу: повишена телесна температура, главобоља, бол у грлу, леђима, мишићима, зглобовима, благи пролазни осип и лимфаденопатија. Међутим, код појединих особа долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса (код 0,2 одсто оболелих млађих од 65 година и код два одсто пацијената старијих од 65 година живота). Овај облик захтева задржавање у болници. Леталитет је већи код старијих особа (нарочито изнад 75 година живота).

Питање: Радим у бибилиотеци и већ неко време ме очи „пецкају“. Била сам код изабраног лекара и он ме је лечио од коњуктивитиса. Међутим проблем је остао. Ни данас не могу да читам, пишем, радим на рачунару, а да ме очи не пецкају. Шта да радим? (И.Б)

Одговор: Потребно је да се јавите офталмологу, који ће утврдити узрок Ваших тегоба и дати предлог даљег лечења. До одласка, почните да користите вештачке сузе.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво