Одговори лекара, 25. јул 2015.

О Вашем здрављу бринемо заједно са лекарима: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије, Клинике „Др Лаза Лазаревић“ и Института за мајку и дете. Шаљите нам питања, а ми ћемо решити Ваше здравствене недоумице.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Прошле године прележао сам вирусни миоперикардитис и од тада пијем "Concor" 1/2 од пет милиграма ујутру и „аспирин протект“ један ујутро од 100 мг. Од последица вируса јавила ми се анксиозност и поред наведене терапије и од пре месец дана укључен ми је „флунисан“ један ујутро од 20 мг и „ривотрил“ три пута 1/4. Притисак ми је сада знатно нижи, па Вас молим за одговор да ли „флунисан“ са наведеном терапијом може да снизи притисак? (С.М)

Одговор: Флуоксетин („флунисан“) може да изазове значајнији пад крвног притиска, али се то дешава изузетно ретко. С друге стране, комбинација бисопролола ("Concor") и клоназепама („ривотрил“) чешће може изазвати снижење крвног притиска, тако да је то вероватнији узрок ове појаве код Вас.

Уколико је након месец дана узимања флуоксетина дошло до смањења анксиозности, препоручује се (постепени) прекид терапије анксиолитицима као што је клоназепам. Предлажем да се посаветујете са психијатром који Вам је прописао наведене лекове, о евентуалној промени терапије. (Проф. др  Жељко Шпирић, начелник Клинике за психијатрију ВМА)

Питање: Ујео ме је пре две недеље паук и не пролази ми црвенило. Шта да радим? Да ли да идем до лекара? (П.М)

Одговор: Поштовани, да бисте добили одговор на Ваше питање из мејла који сте нам упутили, потребно је претходно да дођете на преглед у Кабинет за кожне и полне болести ВМА, где ћете након прегледа добити све одговоре.

Преглед можете заказати сваког радног дана пре подне са упутом за специјалистички преглед или од понедељка до четвртка од 15.30 часова ако долазите без упута (и сами сносите трошкове прегледа). (Проф.др  Радош Зечевић, начелник Клинике за кожне и полне болести ВМА)

Бројеви за заказивање прегледа су:
011 2662 717
011 3608 498
011 3609 398
011 3609 399

Питање: Имала сам синоћ јако лупање срца и осећај као да хоће да искочи. Попила сам шећер и воду и престало је. Шта ми се десило? (И.П)

Одговор: Сметње у пределу срца не потичу увек од обољења срца. Описане тегобе могу да буду различитог узрока. Један од њих су и валунзи и напади анксиозности. Валунзи су врло непријатни и периодични симптоми климакса. Описују се као тренутан период презнојавања и лупања срца, праћен црвенилом лица, врата и груди и узнемиреношћу, која настаје под утицајем наглог скока адреналина. Трају неколико минута и могу се јавити неколико десетина пута у току дана.

Напад анксиозности се јавља у одређеној социјалној ситуацији. Развија се, као одговор на потенцијалну непријатност, понашање или ако је већ у њој (реакција бежања). Најбоље би било да се јавите свом изабраном лекару да бисте урадили посебне анализе и прегледе (лабораторију, хормоне штитне жлезде, ЕКГ) и након прегледа проценили шта даље. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар