Кад је врело: хладовина, течност и лагана храна

Избегавање сунца у најтоплијем делу дана, узимање течности и лагане хране, савети су портпаролке Хитне помоћи докторке Наде Мацуре грађанима током врелих дана у Србији.

Докторка Нада Мацура саветовала је избегавање излагања сунцу од 10 до 17 сати, боравак у расхлађеним просторијама, узимање воћних сокова, лубеница, диња и сладоледа, коришћење сунцобрана, лепеза и цистерни са водом, преноси Танјуг.

Пожељно је, према њеним речима, да грађани, уколико не морају, не користе возила јавног градског превоза у време када се они који раде враћају са посла.

Када су високе температуре ваздуха, саветује се и ношење адекватне одеће и обуће, боравак у хладовини, узимање воћа и поврћа, одмор и опрез на купалиштима и у саобраћају.

Срчани болесници и особе које се претерано зноје требало би да се причувају, јер када човек губи течност и минерале, могу наступити срчане аритмије, поручила је др Мацура.

Старије особе, срчани и хронични болесници требало би да обављају само умерену физичку активност и да у набавку намирница иду у преподневном периоду до 10 сати.

У Србији ће данас, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, највиша дневна температура бити до 38 степени, док се у Београду очекује највиша температура око 36 степени.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јул 2015, 12:25) - sites.google.com/site/borislavmaric66/ [нерегистровани]

Hladna pića


Hlađenje pića ovisi od gustine tekućine tj. njene specifične težine, dakle, obična voda ohlađena u frižideru je znatno hladnija od npr. sokova, tako da vodu i slično ne treba piti iz frižidera!