Читај ми!

Одговори лекара, 27. јун 2015.

И ове суботе, РТС-ова онлајн болници одговара на Ваша питања и решава Ваше здравствене недоумице. У томе нам помажу лекари: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије, Клинике „Др Лаза Лазаревић“ и Института за мајку и дете.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам проблема са здрављем, па бих био захвалан да ми дате Ваше стручно мишљење око дијагнозе и да ли имам разлога за панику. Ове симптоме имам често:

1. Константна вртоглавица
2. Осећај безосећајности (прођем поред зида и ударим се као да га нема)
3. Осећај пропадања (лебдења)
4. Обливање топлог и хладног зноја дуж целог тела
5. Трну ми руке и ноге
6. Некада не могу да помножим два броја на послу (концентрација ми је нарушена) 

Имам 24 године и квалитет живота ми је толико нарушен да не могу нормално да функционишем. Завршио сам факултет и таквих проблема до прошлог лета нисам имао. (С.К)

Одговор: На основу симптома које сте навели, морамо да Вам кажемо да је потребно да се обратите лекару специјалисти неурологије. Он ће на основу анамнезе и прегледа, утврдити о чему је реч. (Војномедицинска  академија)

Питање: Пијем „карбапин“, „ривотрил“ и „диазепам“ по потреби, због две акутне психозе. Интересује ме само зашто ми се некада јавља несносан бол у средини чела, тачно изнад носа?  Болови су се појавили крајем основне сколе. (Н.К)

Питање: Имам проблем психичке природе. Често ми се дешава да када урадим или додирнем нешто, морам то да поновим неколико пута. Уколико то не урадим, осећам као да ми нешто недостаје или ми се тада поквари расположење. Имам проблем са сновима, односно почео сам да сањам неке ствари које ме узнемирују. Шта да радим? (Д.К)

Питање: Имам 23 године и пре више од годину дана сам имао „напад панике“ (имао сам изузетне стресове) и од тада пијем „ксалол“ (два пута дневно). Међутим већ месец дана га не пијем, јер ми је лек укинут. Првих дана сам стално мислио на лек, али сам некако то пребродио. Сада имам осећај да ми играју мишићи лица, усана, слепоочница и то је неиздржив осећај. Да ли ми можете рећи шта је узрок?

Одговор на три питања из области психијатрије: На ова три питања лекари Клинике „Др Лаза Лазаревић“, саветују пацијентима да не узимају терапију на своју руку, нити да је самоиницијативно мењају. Обратите се свом изабраном лекару, који ће Вас ако је потребно упутити специјалисти психијатрије. На основу прегледа и разговора са пацијентима, он ће утврдити да ли је потребно да се терапија мења и која да се узима.

Питање: Пре неки дан приметио сам акну на теститу, која боли на додир и при врху је била бела. Тад сам почео да мажем „гентамицин“ (два пута дневно). Да ли антибиотска маст тако примењена може имати утицај на плодност, тј. да ли да престанем да мажем? Да ли да се обратим лекару и којем (урологу или дерматовенерологу)? (С.Л)

Одговор: Примењена антибиотска маст не може утицати на плодност. С обзиром на то да је описана промена, по вашем навођењу, на кожи скротума, требало би да се јавите прво дерматовенерологу, а уколико дерматовенеролог индикује и урологу. (Др Дејан Моцовић, уролог ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво