Одговори лекара, 27. мај 2015.

Уколико имате проблем са срцем, плућима,бубрезима, а не знате шта да радите и немате кога да питате, обратите се нашој малој онлајн болници. Мислимо на здравље: младих и старих. Са нама су лекари: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије, Клинике „Др Лаза Лазаревић“ и Института за мајку и дете.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам сужење кичменог стуба, а од кичме имам веома јаке болове у ногама и веома отежан ход. Од терапије сам користио „парацетамол“, „баралгин“. Није ми помогло. Шта да узимам? (М.М)

Одговор: Тешко је рећи који је лек против бола најбољи, јер је то индивидуална ствар. Али пре свега мислим да дијагностика није урађена до краја. Потребно је налаз допунити: магнетном резонанцом ЛС дела кичме, ЕМНГ налазом доњих екстремитета, неуролошким прегледом, али и прегледом од стране физијатра. Након тога, добићете одговарајућу терапију, која ће Вама највише помоћи. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Урадио сам комплетну анализу крви и све је добро изузев холестерола који је испод границе нормале. Да ли је то добро? До сада сам чуо само да неко има повишен, али не и низак холестерол? (Б.П)

Одговор: Последњих година су референтне вредности холестерола знатно смањене и сматра се да не постоји доња граница за холестерол. Резултати истраживања Европског удружења за атеросклерозу показали су да је низак ниво укупног холестерола повезан с нижом стопом смртности. Уколико се јаве одређене тегобе, посаветујте се са изабраним лекаром (одржавајте нормалну телесну тежину и умерено се хранити). (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам херпес годинама. Планирам бебу, шта да радим? (С.М)

Одговор: Нисте навели о којем типу херпеса се ради. Постоје два типа херпес симплеx вируса: тип 1 који изазива инфекцију углавном усне слузокоже, а тип 2 инфекцију гениталног тракта. Морате да јачате имунитет, да се бавите неком умереном физичком активношћу и да узбегавате стресне ситуације. Ипак, саветујем Вам да се обратите гинекологу, који ће пратити Вашу трудноћи. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво