Читај ми!

Одговори лекара, 9. мај. 2015.

Ваше дилеме и недоумице и овог викенда решавају лекари: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије и Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Већ шест месеци се налазим на привременом раду у југозападној Африци и као превенцију за маларију користим „довицин“ таблете од 100 мг. Овде за месец дана почиње кишна сезона и најезда комараца, а у региону ћу бити до краја године. Занима ме да ли је безбедно да толико дуго користим „довицин“? Да ли да променим терапију („маларон“ или слично)? Да ли да укључим још неки препарат? (М.Ј)

Одговор: Када говоримо о Вашем боравку у Африци и о антималаричној профилакси, саветујемо примену „маларона“. Тај лек поседује бољи ефекат, а уз мање нежељених дејстава. Није потребно укључивање других препарата у профилакси маларије уколико се он примењује. (Др Мирослав Којић, ВМА)

Питање: Угојила сам се током зиме и јуче сам схватила да не могу ништа да обучем. Држим дијете, па прекинем. Шта да радим? (С.М)

Одговор: Уоброчите се и бавите се неком физичком активношћу. На шта мислимо када кажемо да се уоброчите? То значи: не прескачите оброке и једите шест пута у току дана, наравно, не увек у истим количинама. Обавезни су: доручак, ручак, ужине и смањена вечера. Пронађите меру у својим „слабостима“ и једите разноврсно.

Дајте предност сезонском поврћу и воћу, и то на првом месту сировим салатама: купусу, зеленој салати и краставцу (влакна и вода омогућиће да будете сити и брже ћете регулисати телесну тежину, пробаву, имаћете лепши и здравији тен). Физичка активност је неопходна, макар брза шетња. (Др Снежана Јовићић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Чула сам од мама из вртића да су њихову децу ујели крпељи. Како да заштитим своје дете? (Л.Б)

Одговор: Избегавајте да се Ваше дете игра у високој трави и улази у жбуње и бирајте паркове са покошеном травом (у градској средини неки паркови су запрашени инсектицидом па су безбедни), а у шуми шетајте стазом. Знамо да су почеле високе температуре, али пробајте да обучете детету дуже панталонице или доколенице, ако планирате дужи боравак у природи.

Препоручује се и одећа светлијих боја како би крпељ био лакше уочљив. Заштитите кожу детета репелентима - хемијска средства која одбијају крпеље и комарце. Када их купујете, она морају да буду са провереном декларацијом, који су дозвољени за узраст детета преко две године.

Придржавајте се и упутства за дати препарат у коме је назначено како и на које делове коже га наносити. Постоје и биљни препарати: етарска уља, биљни екстракти код којих такође треба бити опрезан због могућих алергија. После боравка у природи прегледајте детаљно кожу и косу Вашег детета. Проверите и одећу или је одмах оперите. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво