Одговори лекара, 15. април 2015.

Ове среде по савет лекара не морате да изађете из куће. Довољно је само да пошаљете питање на нашу адресу. Са Вама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Пре петнаест година ми је дијагностикована аритмија са подрхтавањем преткоморе. Временом сам се, уз одговарајућу терапију, навикао на своје стање. Међутим, недавно ми је кардиолог променио бета-блокатор. Ефекта нема, а сада имам сметње. Шта да радим? (Ц.М)

Одговор: Пре свега је потребно да се уради комплетна неинванзивна кардиолошка дијагностика, како би се утврдила права природа аритмије. На тај начин ћемо закључити који вид лечења је за Вас прихватљив и делотворан. Потребно је урадити: ХОЛТЕР, ЕКГ и ЕХО СРЦА, Ергометрију, а затим донети одлуку о корекцији и измени терапије. (Др Огњен Гудељ, Клиника за кардиологију ВМА)

Питање: Прочитала сам на Вашем сајту да је пораст броја оболелих од малих богиња и претпостављам да се ради о деци. Ја имам 74 године и дијабетичар сам. Изненада сам добила јаку грозницу са повраћањем (трајало је 2 дана) и мислила сам да је грип. Осетила сам болове у мишићима и попила сам бруфен, који одавно користим. По леђима су ми избиле велике црвене флеке, па сам се јавила дерматологу у приватној клиници. Није личило на Херпес, па сам добила неку благу кортикостероидну крему и то је нестало за два дана. Поновила сам анализе за недељу дана и прва два параметра су била нормална, али су антитела остала висока. Ја сам 1994 године имала херпес зостер, а после две године сам открила карцином дојке. Све је прошло у најбољем реду и ја сада водим нормалан живот, али ме брине да опет може да ми падне имунитет, као пре 20 година. Шта значи толико повећање антитела? (Љ.Р)

Одговор: Из Ваших података не може се закључити да ли је вирус сада активан или су повишене вредности анализе последица предходне инфекције у прошлости. Морају се дати вредности антитела у ИгГ и ИгМ фракцији.(Пук.проф.др Дарко Ножић, начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА)

Питање: Моја комшиница већ дуго иде код хомеопате. Питала сам лекара, да ли ми је препоручује. Он је рекао да могу да одем, али да није сигуран у ефекат. Имунитет ми је ослабљен, па сваку прехладу добијем. Шта да радим, да ли да ипак одем код хомеопате? (С.П)

Одговор: Хомеопатија је област алтернативне медицине, која у терапији користи веома мале концентрације супстанци које у већим концентрацијама изазивају исте или сличне симптоме у организму као и сама болест. Ефикасност хомеопатског начина лечења није већа од плацеба, што се показало у научним и клиничким студијама. Док су неке студије имале позитивне резултате, систематска евалуација објављених резултата хомеопатског лечења није доказала њихову ефикасност. На Вама је да процените. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац").

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар