Одговори лекара, 7. јануар 2015.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом одговарају на Ваша питања, само на сајту РТС-а.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Мој тата има 83 године, а пре осам је имао карцином дебелог црева. Имао је и метастазе на јетри. Био је на операцији и имао је 35 зрачења простате. Сада иде редовно на контроле и све је у границама нормале. Међутим, већ дуже време има проблема са инконтиненцијом. Да ли има неки лек против ове досадне појаве? (С.Б)

Одговор: Било би пожељно да Ваш отац дође на уролошки преглед са налазом ПСА и урина. На прегледу би био учињен ехо уротракта са резидуалним урином, а након тога ће бити размотрена индикација за евентуалним уродинамским испитивањем. Лекови који опуштају мокраћну бешику повећавају њен капацитет и јачају мишиће који затварају мокраћни канал и нису индиковани код пацијената који су имали операцију црева, јер утичу на рад црева. (тим Клинике за урологију, ВМА)

Питање: Живим  у Аустралији, али неке речи не разумем. Путем рендгена су ми нашли да ми је слезина увећана на 36 центиметара, а овде то зову сплен. Питам се шта ће ми специјалисти урадити следећег уторка? Да ли је то опасна болест и како се може излечи? (Ц.П)

Одговор: Слезина је уобичајено величине 12 цм, а њено повећање познато је као спленомегалија. Узроци повећања могу бити вирусне и  бактеријске инфекције и паразити. Такође, узроци могу бити и болести јетре, разна малигна обољења, али и неке аутоимуне болести. Морате да урадите додатне анализе и зато је најбоље  да се јавити специјалистима како би Вас упути на даље претраге. Немате разлога за страх, што се раније узрок открије, то су и прогнозе боље. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имам двоје деце и две унуке. Радни век сам провела као цртач у пројектантској фирми, а од 1990 године сам у инвалидској пензији. Имала сам успешну операцију дебелог црева. У 2011. сам имала болове. У брису су ми нађене стафилококе, а по антибиограму ми је одређен цефалексин. Била сам и хипербатичној комори, на контроли код васкуларног хирурга и урађен ми је рентген левог скочног зглоба. (К.В)

Одговор: Поштована, с обзиром на то  да нисте поставили конкретно питање могу само да прокоментаришем чињенице које сте изнели. Операција дебелог црева је завршена и са тим немате проблема, за штитну жлезду сте под терапијом и најбитније су редовне контроле. Што се тиче шећера и повишеног притиска најбитније је да се придржавате савета око начина живота (исхране, физичке активности и редовног коришћења лекова).

Сада Вам је највећи проблем неуропатија (коју можете једино решавати берлитхионом као и до сада) и раница на нози. Раница на нози је обично дуготрајан проблем и зато је битно придржавати се свих упутстава васкуларног хирурга и дерматолога. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар