Читај ми!

Одговори лекара, 6. 12. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом одговарају на Ваша питања, само на сајту РТС-а. Ове суботе добијате савете од лекара Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам 80 година. Због високог притиска користим: „aмиодарон“, „хемоквин“, „вазотал“ и „пропранолол“. Желео бих да током зимских месеци користим Ц витамин у облику Natrium (Sodium) Ascorbata, за који је речено да је чист Ц витамин без аскорбинске киселине. Међутим, брине ме оно Natrium у имену препарата. Значи ли то да је ово једињење у коме има соли, да ли је то кухињска со или неки други облик соли који не утиче на повећање крвног притиска? (М.В)

Одговор: Натријум аскорбат представља облик синтетског витамина Ц који организам може да апсорбује у већој мери. Уобичајена количина натријума у једињењим натријум аскорбата је 131 мг на 1.000 мг аскорбинске киселине, али то може варирати од производа и произвођача. Соли натријума утичу на пораст крвног притиска, а умерена количина соли која доприноси одржавању доброг крвног притиска је 2-4 г, тако да вам 131 мг натријума у овом препарату неће погоршати крвни притисак уколико је Ваша исхрана одговарајућа. Претпостављам да се придржавате савета да не једете поврће из туршије, месне прерађевине и друге конзервисане намирнице које су прави рудници соли. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имам 26 година, а са 16 сам добила прве акне. У почетку су биле ситне беле и било их је много, али сам пре четири године почела да добијам оне велике хормонске по образима, бради и слепоочницама. Пила сам контрацептивне пилуле и лице ми се тада средило. Када сам престала, опет је све почело. Да ли има лека? Десет година се борим са акнама и свашта сам пробала. (М.Ј)

Одговор: Акне (бубуљице) представљају хронично запаљењско оболење лојних жлезда за чији настанак су одговорни бројни фактори: наслеђе, хормонски статус, сужење изводног канала лојне жлезде, одређене бактерије, имунитет. Најчешће се јављају у пубертету и адолесценцији и најизраженије су око 18 године, а најчешће се повлаче до 25 године.

Постоји велики број производа у продаји који се користе за њихово лечење, а многи немају никакав клинички доказаних ефеката. Уопштено говорећи, успешно лечење даје мало видљивих ефеката у току прве две недеље, а потом се акне постепено повлаче током три месеца, након којих побољшање достиже стање стагнације. Лечења која обећавају побољшања у року од две недеље вероватно ће се на крају показати као разочаравајућа.

Обратите се дерматологу, који ће проценити да ли су све могућности лечења исцрпљене. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво