Oдговори лекара, 29. 11. 2014.

Ове суботе по савет лекара не морате да изађете из куће. Са Вама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам проблем са храном, јер било шта да поједем ствара ми се вишак килограма. Пре годину дана сам имао 100 килограма, а сада, после ригорозне дијете, 70. Занима ме да ли можете да ме посаветујете шта да једем, која храна мање гоји? Тренутно једем: воће, поврће, житарице и млеко. Имам 28 година. (Б.С)

Одговор: Мислим да је веома важно да потражите савет лекара који се бави исхраном. Након детаљног мерења и лабораторијских анализа, прописаће вам се режим исхране који неће бити повод враћања килограма. Уједно ћете у разговору са њим стицати знања шта је то правилна исхрана и која храна „не гоји“, када и колико треба јести и колико је важно вежбати. Уједно ће вас и редовним контролама мотивисати да се добро и здраво храните.Проверите у Вашем дому здравља,ко се бави исхраном и обратите му се за помоћ. (Др Татјана Мраовић, дијетолог ВМА)

Питање: Шта предузети када се повремено јави крв у столици? (И.Б)

Одговор: Присуство крви у столици знак је обољења цревног тракта. Потребно је да се јавите Вашем изабраном лекару који ће на основу анамнезе и прегледа дати предлог лечења и уколико је неопходно, упутити вас на допунске дијагностичке процедуре. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“

Питање: Летос сам изгорео на сунцу. Када су пликови прошли, кожа је остала депигментисана. Интересује ме да ли постоји неки препарат или третман који је потребан да би се кожа вратила у првобитно стање? (А.В)

Одговор: Да би добили адекватну помоћ, потребно је да се јавите надлежном дерматологу који ће обавити преглед и предложити лечење, ако је потребно. Уколико нисте у могућности да одете на преглед препоручујемо вам да наносите „еуцерин“ 10 посто уреа лосион на кожу два пута дневно. (Пук. проф. др Радош Зечевић, Клиника за кожне и полне болести ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 02. дец 2014, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Poštovani

Nekoliko meseci ima probleme ginekološke prirode, vaginalno pecknaje i i tup bol u predelu jajnika. radila sam vag. i cerv. briseve imala sam bakterije koje sam lečila po antibiogramu. Na zadnjem brisu sve u redu, nema patogenih bakterija ni gljivaica, a meni tegobe nisu prošle.Krvna slika u redu i urinokultura sterilna.Na ultrazvuku levi jajnik uvećan i policističan a desni normalan.Terapija nekoliko dana deksazon i actasulid, malo bolje, ali se nakon menstruacije pogoršalo. Opet rađen bris, sve u redu , nema patogenih bakterija ni gljivica. Ne znam šta je više u pitanju i koje analize da uradim. Najviše me plaši svakodnevan tup bol u predelu jajnika. Unapred zahvalna.Imam 37 god. nisam trudna sigurno zbog apstinencije, bez operacija i spontanih pobačaja.

(субота, 29. нов 2014, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

inzenjer

Trenutno nemam pitanja za lekare (hvala Bogu) ali samo sam hteo da kazem da je ovo super ideja i da me je bas prijatno iznenadila od strane RTS-a. pozdrav

(субота, 29. нов 2014, 18:50) - ☺ [нерегистровани]

Doktore, zašto mi je naglo opadala kosa


a otkad koristim samo šampon za tuširanje i za kosu naglo se smanjilo opadanje ostatka kose?