Читај ми!

Oдговори лекара, 29. 11. 2014.

Ове суботе по савет лекара не морате да изађете из куће. Са Вама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам проблем са храном, јер било шта да поједем ствара ми се вишак килограма. Пре годину дана сам имао 100 килограма, а сада, после ригорозне дијете, 70. Занима ме да ли можете да ме посаветујете шта да једем, која храна мање гоји? Тренутно једем: воће, поврће, житарице и млеко. Имам 28 година. (Б.С)

Одговор: Мислим да је веома важно да потражите савет лекара који се бави исхраном. Након детаљног мерења и лабораторијских анализа, прописаће вам се режим исхране који неће бити повод враћања килограма. Уједно ћете у разговору са њим стицати знања шта је то правилна исхрана и која храна „не гоји“, када и колико треба јести и колико је важно вежбати. Уједно ће вас и редовним контролама мотивисати да се добро и здраво храните.Проверите у Вашем дому здравља,ко се бави исхраном и обратите му се за помоћ. (Др Татјана Мраовић, дијетолог ВМА)

Питање: Шта предузети када се повремено јави крв у столици? (И.Б)

Одговор: Присуство крви у столици знак је обољења цревног тракта. Потребно је да се јавите Вашем изабраном лекару који ће на основу анамнезе и прегледа дати предлог лечења и уколико је неопходно, упутити вас на допунске дијагностичке процедуре. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“

Питање: Летос сам изгорео на сунцу. Када су пликови прошли, кожа је остала депигментисана. Интересује ме да ли постоји неки препарат или третман који је потребан да би се кожа вратила у првобитно стање? (А.В)

Одговор: Да би добили адекватну помоћ, потребно је да се јавите надлежном дерматологу који ће обавити преглед и предложити лечење, ако је потребно. Уколико нисте у могућности да одете на преглед препоручујемо вам да наносите „еуцерин“ 10 посто уреа лосион на кожу два пута дневно. (Пук. проф. др Радош Зечевић, Клиника за кожне и полне болести ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво