Читај ми!

Одговори лекара 19. 11. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом одговарају на Ваша питања, само на сајту РТС-а. Ове среде  добијате савете од лекара Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Планирам трудноћу, али имам херпес годинама. Шта да радим? (С.М)

Одговор: Ви у свом питању нисте навели о којем типу херпеса се ради. Постоје два типа херпес симплеx вируса (ХСВ). Тип ХСВ-1 изазива инфекцију углавном усне слузокоже, а тип ХСВ-2 инфекцију гениталног тракта. Инфекција се може јавити као примарна и секундарна. Након примарне инфекције вирус остаје у организму. Приликом пада имунитета, физичког напора, стресних ситуација може доћи до реактивације вирусне инфекције. Потребно је да јачате имунитет и да се консултујете са својим гинекологом.  (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Скоро годину дана имам проблем са мокрењем, односно на свака два месеца пишким крв. Безболно, без икаквих трагова на доњем вешу. Урин и уреа су уредни. Пијем лекове за штитну жлезду. (Љ. Л)

Одговор: Мокрење крви може да буде присутно на почетку уринирања, током целог акта и при крају. Крв може бити розе, изразито црвене или тамноцрвене боје. Та боја може да укаже где се проблем налази: у мокраћној бешици, бубрегу или простати. Безболну хематурију треба схватити озбиљно. Потребно је што пре урадити лакораторијске анализе и ултразвук уротракта. У зависности од налаза, изабрани лекар ће Вас упутити урологу или нефрологу. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Већ два дана имам јаке болове одмах испод грудног коша и чини ми се да могу да напипам тврду куглицу. Тренутно сам на дијети и редовно вежбам. (С. П)

Одговор: Свако ко трпи јаке болове, поготову у регији коју наводите треба да се јави на преглед свом лекару. Само прегледом можемо утврдити узрок вашег бола и природу куглице коју сте напипали испод грудног коша. За сада је савет да прекинете са физичким активностима, док се не дефинише узрок Ваших тегоба. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво