Читај ми!

Одговори лекара, 29. 10. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, одговарају на Ваша питања средом и суботом. Читајте и даље здравствени кутак сајта РТС-а.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Независно од година, свуда и у свако доба - мождани удар може сваког да задеси. Појављује се изненада, иако постоје упозорења:

- утрнулост, слабост или одузетост лица
- слабост у рукама и ногама
- отежано и неразумљиво изговарање речи
- нагло замагљење или губитак вида
- нагло настала јака главобоља
- губитак равнотеже, вртоглавица

Данас се обележава Дан борбе против можданог удара, а сви грађани који имају питања за неурологе Клиничког центра Србије и Специјалне болнице „Свети Сава" могу доћи у 11 часова у прес центар Удружења новинара Србије и Кнез Михаиловој 6/III.

Питање: Све се више прича о еболи. Да ли можете нешто да ми кажете о њој, заиста ништа не знам,а плашим се последица. Шта да радимо у Дому здравља, када посумњамо на некога? Да ли да јавимо лекару? (Б.Ј)

Одговор: Актуелна епидемија еболе пријављена је у марту ове године у Гвинеји. Први случај обољевања пријављен је у шумској области југоисточне Гвинеје на граници са Либеријом и Сјера Леонеом. Ово је највећа забележена епидемија до сада и захваћене су четири афричке земље - Гвинеја, Сијера Леоне, Либерија и Нигерија. Ебола је вирусно обољење и у епидемијама је леталитет доста висок.

Вирус припада породици флавовируса. Природни резервоари су слепи мишеви, а поред њих извори заразе могу бити и шимпанзе, гориле или други мајмуни, као и антилопе. Човек се може заразити преко контакта са крвљу телесним излучевинама и органима инфицираних животиња што је описано у Африци. Ебола се даље шири међу људима, а знаци са оболелог човека преко директног контакта са крвљу, телесним излучевинама или органима инфицираних особа или путем индиректног контакта са контаминираним предметима и површинама.

Дужина инкубације је од 2 до 21 дана. Обољење почиње изненада: високом температуром, интензивном малаксалошћу, боловима у мишићима, главобољом, гушобољом. Након тога јавља се повраћање, дијареја, осип по кожи и поремећај функције бубрега и јетре. У терминалној фази болести јављају се неуролошки поремећаји, знаци енцефалитиса, а код неких пацијената и интензивно унутрашње и спољашње крварење. Смртност се креће од 50 до 90 одсто. Болесници постају заразни са појавом првих симптома болести.

Иако је примењен експериментални лек који постоји само у ограниченом броју доза, интензивно се ради на вакцини и новим лековима који су за сада у фази истраживања. Тешко оболелим пацијентима неопходна је интензивна нега и терапија у смислу оралне рехидратације и интравенске надокнаде течности. Рано откривање оболелог је од кључног значаја за предузимање мера спречавања и сузбијања ширења еболе.

Неопходно је стављање под здравствени надзор свих који су допутовали из земаља у којима је потврђена епидемија ради праћења њиховог здравственог стања. Карантин се као мера спроводи у случају да су здрава лица била или постоји сумња да су била у контакту са лицима оболелим од еболе, а он подразумева ограничавање слободе кретања и утврђивање обавезних здравствених прегледа оваквих лица. Здравствени радници се према препорукама Светске здравствене организације морају придржавати посебних мера предострожности тј. опреза приликом прегледа сваког пацијента, без обзира на постављену дијагнозу. (Докторка Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам проблем са десним куком. Али то није све, имам проблем и са килажом. Не могу да смршам јер се не крећем, а не могу ни на операцију док не смршам. Шта да радим?

Одговор: Оштећење кука настаје као последица дуготрајних поремећаја биомеханичких односа  у функцији зглоба. Начин живота, неправилна исхрана, прекомерна телесна тежина и смањена физичка активност узрокују преоптерећење зглобне хрскавице и лигамената, што доводи до развоја артрозе, смањене покретљивости уз  бол у зглобу кука. Пре операције пацијенту се саветује физикална терапија и смањење телесне тежине, али то је отежано због ограниченог кретања. Дијете Вам не препоручујем, већ да једете разноврсно. Једите све у малим количинама, распоређено у пет оброка и пијте три литра воде дневно. Најбоље би било да се са лабораторијским резултатима јавите нутриционисти у вашем  дому здравља, уз чију помоћ ћете достићи жељену тежину. (Докторка Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво