Читај ми!

Одговори лекара, 22. 10. 2014.

Среда је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Да ли се кортикостероиди саветују код алергија? Докторка ми их је преписала, али нисам сигурна да ли да их узимам? (И. Б.)

Одговор: Кортикостероиди инхибирају запаљенске и имунолошке процесе у организму. Кортикостероиди се између осталог користе и у терапији алергијских и аутоимуних болести (анафилактички шок, еритемски лупус, ангионеуротски едем, алергијски ринитис, серумска болест, уртикарија, реакција на лекове, убоди инсеката, мијастенија гравис, саркоидоза, бронхијална астма и сл.).

Уколико Вам је Ваш лекар препоручио терапију кортикостероидима, свакако је потребно да је се придржавате. (Др Сандра Мрђа, ДЗ "Савски венац“)

Питање: Лекар ми је саветовао хомеопатију. Шта је то, да ли је саветујете?

Одговор: Хомеопатија је област алтернативне медицине, која у терапији користи веома мале концентрације супстанци које у већим концентрацијама изазивају исте или сличне симптоме у организму као и сама болест. Ефикасност хомеопатског начина лечења није већа од плацеба, што се показало у научним и клиничким студијама. Док су неке студије имале позитивне резултате, систематска евалуација објављених резултата хомеопатског лечења није доказала њихову ефикасност. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Када нисам физички активан, чим легнем охладе ми се стопала, а после тога и цело тело и почиње да се јавља бол. Ови проблеми су веома изражени током зиме. (Д. М.)

Одговор: Хладне ноге су последица лоше циркулације. Најчешће то иде са годинама и придруженим болестима. У највећем броју случајева атеросклероза доводи до лоше циркулације.

Фактори ризика су: пушење, дијабетес, повећан ниво липида у крви, физичка неактивност. Урадите колор доплер крвних судова ногу да се утврди њихово стање. За побољшање циркулације саветују се купке са етеричним уљима, редовно кретање. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво