Читај ми!

Одговори лекара, 4. 10. 2014.

Ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на Ваша питања. Читајте нас и у понедељак. Упознајемо Вас са интегративном медицином.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Ушли смо у још један октобар. Међународни месец борбе против карцинома дојке. Стручњаци напомињу да у свету свака десета жена оболи од овог карцинома, али да иако је број оболелих жена из године у годину већи, стопа смртности је све мања баш због превенција.Такође уочени су и помаци у лечењу-додавањем лека на стандардну терапију која се користи у лечењу пацијената са метастатским раком дојке постигнуто је продужено преживљавање за 15,7 месеци. Просечно преживљавање оболелих који су лечени овом терапијском опцијом данас износи готово пет година.

Питање: Поштовани имам хиатус хернију. Шта да радим, да ли да је оперишем? (И.Ц)

Одговор: Постоји неколико типова хернија хијатуса једњака и у зависности од изражености симптома спроводи се и одговарајућа терапија. Уколико су присутни симптоми и удружен ГЕРБ (горушица, мучнина и успорено пражњење једњака и желуца) саветује се промена животних навика. Предлаже се да се подигне узглавље кревета, узимају мали а чести оброци, да се избегавају касни вечерњи и оброци током ноћи, као и заузимање лежећег положаја након оброка.

Саветује се избегавање зачињене хране, конзумирање кафе, алкохола и престанак пушења. Од медикамената се препоручују антациди (мешавине алуминијум- или магнезијум-хидроксида), прокинетици (метоклопирамид или мотилиум) и ИПП (омепразол, пантопразол, есомепразол). Хируршко лечење се примењује код великих клизајућих хернија хијатуса са пратећим кардиореспираторним компликацијама, као и уколико дође до укљештења или крварења. (Докторка Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: За мање од годину дана, ћерки ми је израсло 10 зуба. Да ли је то нормално? Напомињем да има само 18 месеци. (Б.Б)

Одговор: Немојте се оптерећивати што ницање зуба не иде како пише у књигама, јер временске варијације могу бити велике. Оно што је битно дете треба да има свих 20 млечних зуба у узрасту 2-3 године, а све сталне зубе до 12-13 године. И чим се појави први зубић купите одговарајућу четкицу и пасту и почните са прањем зуба. (Докторка Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Који су симптоми депресије? Данима не устајем из кревета, не излазим, не јављам се на телефон.Имам тренутно неке проблеме на послу,па сам узела боловање. Не знам да ли то може бити разлог. (П.Ј)

Одговор: Депресија код одраслих се углавном испољава као повишена туга, плач и раздражљивост. Депресивне особе се често затварају у свој стан и у свој свет и одбијају контакте с другима. Оне одбијају могућности да их неко орасположи и сасвим се препуштају процесу патолошког туговања. Особа постаје неуредна, не води рачуна о хигијени, није заинтересована да се улепшава и остави позитиван утисак на друге.

Оваква особа је потпуно препуштена својим „црним" мислима и самосажаљењу. Њене мисли се шире на све неправде које је икада доживела, она се осећа неадекватно и потпуно беспомоћно. Када депресивна особа пожели да изађе из круга свог жаљења, она то чини на самодеструктиван начин. Често злоупотребљава лекове, па и друге психоактивне супстанце. (Докторка Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво