Читај ми!

Oдговори лекара, 1. 10. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Уочи Светског дана срца, подсећамо Вас који су фактори ризика одговорни за настанак болести срца:

1. Пушење - изазива петину свих кардиоваскуларних болести. Пушачи имају двоструко већи ризик да добију срчани  и мождани удар, у поређењу са непушачима. 

2. Неправилна исхрана - Сматра се да је недовољан унос воћа и поврћа одговоран за настанак 20 одсто свих болести срца и крвних судова. Прекомерна телесна тежина у дечијем узрасту повећава ризик за настанак срчаног и можданог удара пре 65. године живота за 3 до 5 пута. 

3. Недовољна физичка активност - доприноси старењу крвних судова. Одговорна је за појаву скоро сваког четвртог случаја срчаног удара. Представља и фактор ризика за настанак: гојазности, шећерне болести и повећаног крвног притиска.

Питање: Дуго сам пио Олигогал са селеном. Не могу тренутно да га нађем. Да ли има замене и да ли је он довољан? (С.А)

Одговор: Поштовани, нисте навели ни колико имате година, ни какво је Ваше здавствено стање. Зато претпостављам да Олигогал не узимате на своју руку, већ да га је препоручио лекар. Знајте да су лекови за имунитет: правилна исхрана, физичка активност и сан. Уколико је потребно, саветују се и додаци исхрани, попут Олигогала. Селен и хром су есенцијални елементи и неопходни су за нормално функционисање организма. Цинк има значајну улогу као активни састојак великог броја ензима који учествују у метаболизму и доприноси јачању имунитета, тако да можете наизменично пити Олигогал са селеном, хромом и цинком. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Више од месец дана мој отац има проблеме са трњењем и болом у десној шаци. Докторка је рекла да нема потребе да идемо на даље анализе. Тегобе нису нестале, а јављају се најчешће ноћу када се шака умири. Да ли да идемо код лекара? (Б.Ј)

Одговор: Према опису симптома може да се претпостави да је проблем са вратним делом кичме. Потребно је урадити рендгенски снимак вратног дела кичме и неуролошки преглед, па према налазу одлучити о даљем лечењу. До тада наставите са терапијом, која је и препоручена. Креме мажите на задњи део врата, а користите аналгетике који би требало да смање бол. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Већ месец дана имам нападе кашља и онда почиње гушење. Коме да се обратим за помоћ?

Одговор: Јавите се изабраном лекару, ради општег прегледа. У зависности од налаза, он ће Вам предложити које анализе још да урадите. Вероватно ће бити потребна да урадите крвну слику и биохемију са хормонима штитне жлезде, као и рендген плућа. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво