Одговори лекара, 17. 9. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом. 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Кад ме заболи глава пијем „бруфен“. Само ми он помаже, међутим тада имам болове у желудцу. Шта да радим?

Одговор: Главобоља је један од најчешћих симптома и уколико се често јавља потребно је испитати узроке настанка главобоље. Ако је како наводите, лек избора за главобољу „бруфен“, обзиром на нека од нежељених дејстава (желудачне сметње-диспепсија, мучнина, повраћање, крварење из желуца и улцерације) потребно је да пре „бруфенa“ користите и неки од лекова из групе инхибитора протонске пумпе (омепразол, пантопразол, лансопразол, есомепразол) који ће заштитити слузницу желуца и олакшати тегобе које се јављају. (Др Сандра Мрђа, ДЗСавски венац“)

Питање: Зашто се не саветују пасте са Флуором?

Одговор: Годинама су се таблете флуорогала и пасте за зубе са флуором употребљавале за превенцију каријеса. Последњих година се флуор окривљује за многе болести зуба, костију и централног нервног система и то је разлог што се поставља дилема пасте за зубе са флуором или не. Стоматолози имају искуство да је употреба флуора последњих 20-30 година заиста довела до смањења појаве каријеса и саветују употребу мале количине пасте (величине зрна грашка) и никако не гутати садржај, јер се флуор таложи у бубрезима. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Које вагинелете су превентивне? Немам проблеме, али желим да их узмем.

Одговор: У научној али и народној медицини позната је лековитост појединих биљака у лечењу женских полних органа. У те сврхе најчешће се користе кантарион, жалфија, камилица и хајдучка трава. Користе се за обнављање слузокоже грлића материце и вагине, отклањају симптоме запаљења и леукореје (белог прања): свраб, бол, печење и уз осталу терапију помажу бржем излечењу. Показали су се корисним и у отклањању постменопаузалних симптома женских полних органа. Састојци ових биљака експериментално су доказали своје дејство против одређених бактерија и гљивица. Битно је да оне немају нежељених ефеката. Не треба их апликовати у случају преосетљивости на неку поменуту биљку. (Др Милена Турубатовић, ДЗСавски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво