Читај ми!

Одговори лекара, 13. 9. 2014.

Ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на Ваша питања. Читајте нас и у понедељак. Упознајемо Вас са лимфомима. 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам сина од две године и често има дијареје. Био је у болници неколико пута. „Линекс“ пије, али му не помаже. Шта да користимо како би му било боље?

Одговор: Нисте навели да ли је дете у болници било због дијареја или су у питању други здравствени проблеми, а дијареја је пратећа тегоба. Ако је лечено због дијареја да ли су испитани сви могући узроци? Да ли су резултати уредни? Уколико је дете здраво, ја Вам саветујем да покушате са корекцијом исхране.

Исхрана базирана на пиринчу, поврћу, пробиотским јогуртима, кефиру, исхрана без концентрованих шећера, без грицкалица, без куповних сокова и месних прерађевина можда може дати добре резултате. У сваком случају, педијатар Вашег детета ће у односу на обављене прегледе у болници дати најбољи савет за даље лечење. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Већ неко време имам проблем са нестабилношћу и заносим се при ходу. У току дана ми се често појављује заношење при наглом окретању главе, а након тога наступа немир и страх. Осећам бол у левој страни кука и ноге. Рађени су ЕКГ, МРИ врата и главе, доплер крвних судова, контролисан је центар за равнотежу, примењивана је и терапија од стране психијатра и неуропсихијатра, али побољшања није било. Шта би по вашем мишљењу могао бити узрок свему овоме и да ли постоји дијагноза и евентуално лечење које би помогло или пак ублажило ове симптоме? (С.Р)

Одговор: Видим да нисте написали да имате неки поремећај, па претпостављам да је све у физиолошким границама. Остаје да се придржавате општих принципа здравог живота, довољно одмора, правилна исхрана распоређена у пет оброка, минимум два литра воде дневно, свакодневне шетње пола сата, без наглих покрета тела. Са свим резултатима обављених прегледа јавите се свом лекару, који ће Вас најбоље посаветовати и пратити. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво