Одговори лекара, 13. 9. 2014.

Ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на Ваша питања. Читајте нас и у понедељак. Упознајемо Вас са лимфомима. 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам сина од две године и често има дијареје. Био је у болници неколико пута. „Линекс“ пије, али му не помаже. Шта да користимо како би му било боље?

Одговор: Нисте навели да ли је дете у болници било због дијареја или су у питању други здравствени проблеми, а дијареја је пратећа тегоба. Ако је лечено због дијареја да ли су испитани сви могући узроци? Да ли су резултати уредни? Уколико је дете здраво, ја Вам саветујем да покушате са корекцијом исхране.

Исхрана базирана на пиринчу, поврћу, пробиотским јогуртима, кефиру, исхрана без концентрованих шећера, без грицкалица, без куповних сокова и месних прерађевина можда може дати добре резултате. У сваком случају, педијатар Вашег детета ће у односу на обављене прегледе у болници дати најбољи савет за даље лечење. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Већ неко време имам проблем са нестабилношћу и заносим се при ходу. У току дана ми се често појављује заношење при наглом окретању главе, а након тога наступа немир и страх. Осећам бол у левој страни кука и ноге. Рађени су ЕКГ, МРИ врата и главе, доплер крвних судова, контролисан је центар за равнотежу, примењивана је и терапија од стране психијатра и неуропсихијатра, али побољшања није било. Шта би по вашем мишљењу могао бити узрок свему овоме и да ли постоји дијагноза и евентуално лечење које би помогло или пак ублажило ове симптоме? (С.Р)

Одговор: Видим да нисте написали да имате неки поремећај, па претпостављам да је све у физиолошким границама. Остаје да се придржавате општих принципа здравог живота, довољно одмора, правилна исхрана распоређена у пет оброка, минимум два литра воде дневно, свакодневне шетње пола сата, без наглих покрета тела. Са свим резултатима обављених прегледа јавите се свом лекару, који ће Вас најбоље посаветовати и пратити. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 13. сеп 2014, 15:23) - pancevac [нерегистровани]

Hvala Vam

Postovani RTS i Doktori
hvala Vam sto dajete savete. Molim Vas ako je moguce uvedite sistem takav da kada lekari daju odgovor na pitanja na e mail dobijemo potvrdu da smo dobili odgovor,jer priznacete jako je tesko svaki dan proveravati sajt rts.rs kada smo dobili odgovor. Hvala Vam