Читај ми!

Одговори лекара, 10. 9. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом. 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Под слоганом „Свако добро“, 25. и 26. септембра, у Дому омладине одржаће се десети „Лили“ апотеке Фестивал здравља. 

На манифестацији ће учествовати домови здравља, приватне ординације, болнице и апотеке, фармацеутске куће, фитнес, велнес и бањски центри, етно села, сви они који се баве здравом исхраном, званичном и алтернативном медицином. Учествоваће више од 70 излагача, предавања обухватају више од 60 тема у вези са здрављем и здравим животом, док ће у програмима на бини учествовати више од 1.500 људи. Улаз на фестивал је бесплатан.

Традиционално, РТС и лист Политика имаће здравствени кутак у којем ће стручњаци причати о превенцији карцинома, али и о здрављу младих.

Питање: Имам проблем са непријатним задахом. Немам покварене зубе, не пушим, нити пијем. Да ли он може некако да се среди.  (С.С)

Одговор: Непријатан задах из уста представља проблем који може бити изражен у различитом степену и као такав негативно утиче на психолошко стање особе (спутава свакодневну комуникацију). С обзиром на то да сте навели да не пушите, не конзумирате алкохол и да је хигијена уста одговарајућа, потребно је искључити и обољења горњих и доњих дисајних путева (инфекције синуса, тонзилитис, бронхитис, хронична оболења плућа...) и оболења гастероинтестиналног тракта (гастроезофагеални рефлекс, хијатус ернија).

За уклањање непријатног мириса могу се користити различита дезодорантна средства, у виду спреја или водице за испирање уста. Ако и након спровођења ових мера не престане задах потребно је посетити стоматолога специјалисту оралне медицине који ће спровести одговарајућу терапију. (Др Сандра Мрђа „Дом здравља Савски венац“)

Питање: Месецима имам проблем са несаницом. Сан ми не долази на очи, чим легнем почнем да размишљам о послу и породици. Шта да радим? Осећам се сада већ исцрпљено.

Одговор: Несаница или инсомнија подразумева немогућност спавања током ноћи, а разлог може бити продужено време успављивања, често ноћно буђење, рано јутарње буђење или спавање без осећаја одмора. Свака несаница која траје више од месец дана сматра се хроничном и захтева детаљну анализу и тражење узрока. У највећем броју случајева потребна је консултација са психијатром, који ће у зависности од узрока несанице одредити и најбоље терапијско средство.

Неопходна је промена стила живота, а то подразумева одлазак на спавање у планирано време и устајање сваког јутра у исто време, без обзира на то колико сте часова одспавали претходне ноћи. Кревет користите само за спавање, не дремајте преко дана. Неколико сати пред спавање избегавајте алкохолна пића, кафу и сличне напитке, не пушите, напорне физичке активности упражњавајте најкасније неколико сати пред одлазак у кревет. Уклоните изворе светла и звука који вас могу узнемирити. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво