Савети лекара – Све о АЛС-у

Захваљујући „Леденом изазову“ прикупљено је више од 100 милиона долара за борбу против АЛС-а. Невероватном брзином, ова добротворна акција, која је требало да привуче пажњу на Лу Геригову болест односно Амиотрофичну латералну склерозу наишла је на огроман одзив у свету. Упознајемо Вас са том болешћу.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Шта је амиотрофична латерална склероза?

Амиотрофична латерална склероза је неуролошка болест, код које долази до селективног пропадања горњих и доњих моторних неурона (неурони су ћелије нервног система). Ово је озбиљна неуролошка болест, која узрокује: слабост мишића, инвалидност и на крају смрт. Позната је и као Лу Геригова болест, по славном играчу бејзбола којем је откривена 1939. године.

Који су симптоми?

АЛС доводи до пропадања мишића. Они атрофирају (смањују се), слабе и долази до фасцикулација (осећаја играња мишића испод коже). Болест захвата и све попречно пругасте мишиће, дакле оне који учествују у говору, жвакању, гутању и дисању. Многи последње дане проведу парализовани, док им мозак и даље функционише. Сваке године на 100.000 становника оболе две-три особе.

Шта је узрок?

Узрок АЛС-а није познат. Може се јавити појединачно или као наследна болест (један у десет случајева). Чешће оболевају мушкарци, него жене. Најчешће се јавља између 40. и 70. године живота. Фактори ризика постоје: тровање оловом и живом, аутоимуни поремећаји, радиотерапија, удар муње...

Да ли има лека?

За ово обољење постоји само један једини лек, за који је доказано да успорава развој болести. Зато је и покренут „Ледени изазов“, јер новац који се сакупи донацијама биће усмерен на тражење терапије за ову болест. Међу онима који се не предају и који се надају да ће се и у овој области појавити нови лек је чувени физичар Стивен Хокинг, који са овом болешћу живо скоро 50 година, при чему је у колицима и говори уз помоћ посебног апарата.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар