Читај ми!

Одговори лекара, 30. 8. 2014.

Са нама су и oве суботе лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије. Они су одговарали на Ваша питања.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

 

Све о АЛС-у: Како АЛС настаје, који су симптоми и да ли има лека? Одговоре на ова и многа друга питања дајемо Вам у понедељак.

Питање: Од пролећа чувам маче и приметила сам да имам тегобе везане за гастроинтестинални тракт. Бојим се да сам добила неке паразите. Морам да напоменем да сам пила доста лекова: антибиотике, против болова. Свакодневно осећам да ми је стомак: напет, надут, осећам неки притисак у доњем делу стомака и имам повећане гасове.

Одговор: С обзиром да чувате маче и плашите се глиста, потребно је само да урадите преглед Ваше столице на паразите. Ако маче чистите од глиста по препорученом распореду од стране ветеринара, немате разлога за страх. Што се тиче надутости, период пролећа и лета је период када једемо доста свежег воћа и поврћа које може стварати гасове. Покушајте да избегнете храну која ствара гасове (махунарке, слаткише, свеже воће и поврће, купус, кељ и сл.), а ако то не помогне јавите се свом лекару да Вам да даље препоруке. (Др Милена Турубатовић, ДЗ Савски венац“)

Питање: Имам 19 година и од своје 13. године имам гинекомастију. Обавио сам све прегледе. Осим изгледа, немам никаквих других проблема. Гинекомастија је имала огроман утицај на мој живот и због ње сам готово читав живот провео у скривању. Прошле године ми је дијагностикована депресија и доктор ми је преписао сипралекс и након терапије која је трајала скоро годину дана психијатар је у извештају написао да је моја депресија уско повезана са гинекомастијом. Тако ми је речено у КЦ у Крагујевцу, међутим чуо сам да се у неким градовима у Србији ова операција врши бесплатно (можда и није тачно) и када сам позвао Републички фонд за здравствено осигурање да видим о чему се ради, они нису умели да ми одговоре, јер нису ни знали шта је то гинекомастија. Тип гинекомастије који имам никада се неће повући. Нисам у могућности да платим операцију, а не знам коме да се обратим.

Одговор: Проблем гинекомастије је релативно чест у савременој популацији и на неки начин карактеристичан за особе у Вашем узрасту. Хируршко лечење гинекомастије се може обавити уз одговарајући упут о трошку Републичког фонда. Претходно, неопходно је прибавити валидан налаз надлежног ендокринолога, након чега можете доћи у Кабинет за пластичну хирургију ВМА, где ћемо обавити преглед и заказати хируршку интервенцију. Дакле, са овереним упутом нећете сносити никакве трошкове лечења. (Пук. доц. др Ненад Степић, Клиника за пластичну хирургију и опекотине ВМА)

Питање: Младић од 18 година се сунчао, добио пликове и када се кожа санирала, остала је депигментисана кожа. Интересује ме да ли постоји неки препарат или третман који је потребан да би се кожа вратила у првобитно стање? (А.В)

Одговор: Да би добили адекватну помоћ, потребно је да се јавите надлежном дерматологу који ће обавити преглед и предложити лечење, ако је потребно. Уколико нисте у могућности да одете на преглед препоручујемо вам да наносите „еуцерин" 10 посто уреа лосион на кожу два пута дневно. (Пук. Проф. др Радош Зечевић, Клиника за кожне и полне болести ВМА)

 Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво