Читај ми!

Све о еболи – живот у ванредном стању

Епидемија еболе у западној Африци однела је 1.427 живота, од 2.615 познатих случајева заразе, саопштила је Светска здравствена организација. Погођене су четири земље – Гвинеја, Либерија, Нигерија и Сијера Лeоне.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Шта је ебола?

Ретка озбиљна и често смртоносна болест, тако би могла да се опише ебола. Ова вирусна болест позната је и као ебола хеморагијска грозница.

Симптоми

Грозница, слабост, бол у мишићима, главобоља и бол у грлу, први су симптоми. Након тога се јавља: повраћање, дијареја, поремећај функције јетре и бубрега, а у неким случајевима унутрашње и спољашње крварење.

Пут преношења 

Еболу можете да добијете у блиском контакту са крвљу, секретима и другим телесним течностима заражених особа или заражених животиња. Сматра се да су летеће лисице (слепи мишеви који се хране воћем) природни резервоар заразе. Вирус се не преноси ваздухом.

Мере превенције

Лекари саветују да избегавате контакт са пацијентима који имају симптоме болести, односно са њиховим телесним течностима, избегавајте блиски контакт и са дивљим животињама. Воће и поврће љуштите и водите рачуна о хигијени руку. Лекари морају да носе: маске, кецеље, рукавице. 

Стручњаци поручују да разлога за панику нема, али да морате да се придржавате свих превентивних мера које смо навели.

Ако и добијете грозницу, дијареју, а боравили сте у земљама у којима је епидемија еболе, обратите се лекару. Могуће је да је реч о некој другој тропској болести попут маларије.

Лечење

За ово тешко, акутно вирусно обољење не постоји ни вакцина, нити делотворни лек. Познати антивирусни лекови и антибиотици, немају ефекат. Смртност се креће и до 90 одсто. Тренутно се испитују потенцијални лекови за еболу и они су у експерименталној фази.

Настанак

Ебола се први пут појавила 1976. године у селима дуж реке Еболе у Судану и Конгу. Највећа епидемија до сада забележена је у Уганди 2000. године: 425 оболелих и 224 преминула. Ипак, епидемија која је тренутно погодила западну Африку највећа је до сада.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво