Читај ми!

Одговори лекара, 23. 8. 2014.

Сваке суботе на Ваша питања одговарају стручњаци – лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Све о еболи: Како се ебола преноси, како да се заштитите и шта да избегавате? Одговоре на ова и многа друга питања дајемо Вам у понедељак.

Питање: Ја сам пацијент са Кроновом болешћу. Интересује ме, да ли постоји нека конкретна дијета која би ми помогла са овом болешћу? И колико кошта биолошка терапија "Remicade" и "Humira"? (Н.М)

Одговор: Кронова болест  је хронично запаљенско обољење гастроинтестиналног тракта које може захватити сваки његов сегмент, а чија је етиологија непозната. Веома је значајно њено рано откривање, придржавање одређеног режима исхране и живота, као и адекватна терапија.

Дијета за Кронову болест обухвата чешће мање оброке, прекид пушења, прекид уноса газираних напитака, алкохола, припрему намирница на другачији начин (без пржења и уноса веће количине масти и јаких зачина), као и избегавање претераног уноса влакнастих материја, слаткиша, млека и млечних прерађевина (често постоји удружена интолеранција на лактозу) уз адекватан унос протеина, витамина и течности.

Приступ сваком пацијенту треба да буде индивидуалан јер неким болесницима поједине намирнице одговарају, док код других исте намирнице доводе до нелагодности. Вођење дневника исхране помаже у откривању намирница које изазивају тегобе. Такође, ни претерано искључивање намирница из исхране није добро јер може довести до потхрањености, слабљења имунитета и чешћих инфекција.

Биолошка терапија као вид избора лечења је намењена пацијентима са тежим обликом Кронове болести и улцерозног колитиса. Болесник који не одговори на терапију кортикостероидима и имуносупресивима постаје кандидат за њену примену. Пацијенти у нашој земљи не купују биолошку терапију, већ исту добијају бесплатно на основу мишљења комисије РФЗО. (Др Ирина Брчеревић, Клиника за гастроентерологију и хепатологију ВМА)

Питање: Мамина дијагноза је након снимања ЕЕГ- основна активност средње изражена, средње волонтирана, умерено ирегуларна, доминација таласа фрекфенције 8 и 7 cps субдоминација 10 cps. Визуелна блокада осредња. Изнад ФТ региона лево бележе се повремено јасније у времену ХВ и ИФС средње волонтирани застрмљени таласи. Јасно профилисани специфични графоелементи се не региструју. Закључак: у данашњем ЕЕГ-у уочава се постојање извесне кортикалне нестабилности иритативног типа што се испољава изнад чеоних и левих темпоралних региона. Докторка је рекла да има Алцхајмерову болест. Да ли се то на основу овога може закључити? Иначе мама има 69 година.

Одговор: На основу Вашег писма не може се закључити да Ваша мајка има Алцхајмерову деменцију. За потврду исте потребно је допунско тестирање. Можете се јавити на Клинику за неурологију Војномедицинске академије ради прегледа. (пук. проф. др Ранко Раичевић, Клиника за неурологију ВМА)

Питање: Када много радим и имам стресове, осећам пробадања кроз грудни кош. Увек помислим да је то због напора. Оно што ме занима да ли добро мислим или ми је потребна нека терапија? Нисам ишла на прегледе. (С.М)

Одговор: Пробадање у грудима  је симптом који захтева озбиљан приступ. Саветујем да се обратите свом изабраном лекару да би обавио преглед и потребне  дијагностичке процедуре, како би се утврдило порекло пробадања у грудном кошу. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Стомак ми је надувен, а имам осећај као да ми желудац тешко вари. Када гутам имам утисак да ми је кнедла у грлу. Имам 48 година. (С.Ђ)

Одговор: Тегобе које описујете могу бити узроковане различитим стањима. Потребно је да се обратите Вашем изабраном лекару који ће обавити разговор и потребан преглед. До одласка код лекара промените начин исхране како бисте олакшали тегобе са варењем (мањи а чешћи оброци, незачињена и немасна храна). (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво