Читај ми!

Одговори лекара, 6. 8. 2014.

Сваке среде стручњаци одговарају на Ваша питања. Са нама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Како се преноси ебола, ко је угрожен и како да се заштитите, читајте у рубрици Савети лекара. Припремамо и рубрике о деци и сунчевим зрацима и шта је најбоља заштита за њих.

Питање: Када много радим и имам стресове, осећам пробадања кроз грудни кош. Увек помислим да је то због напора. Оно што ме занима – да ли добро мислим или ми је потребна нека терапија? Нисам ишла на прегледе. (С. М.)

Одговор: Пробадање кроз грудни кош не смете тако олако схватати, то је симптом који захтева озбиљан приступ. Саветујем да се обратите свом изабраном лекару да би се обавио преглед и потребне дијагностичке процедуре како би се утврдило порекло пробадања. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Почела сам да држим дијету, а обожавам воће. Да ли да га избегавам током ње? Које воће има највише шећера? (П. П.)

Одговор: Вишак килограма и неправилна исхрана су велики проблем савременог човека. Кад почињете са рестриктивном исхраном најбоље би било да консултујете нутриционисту који сада постоји у скоро сваком дому здравља и који ће Вам на основу здравственог стања саветовати најбољи начин исхране за Вас.

Општи савет је да исхрана буде избалансирана и да све врсте намирница буду заступљене, али да количине буду мање, да се уноси више салата и свежег поврћа. Проблем са воћем је што садржи велике количине шећера па би требало избегавати грожђе, урме, смокве, банане, крушке. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: На телевизији чујем да се говори о лапароскопији? Каква је то метода? Да ли је тачно да је боља од обичних операција? (Ј. М.)

Одговор: Оперативна лапароскопија представља начин приступа оперативном пољу у трбушној дупљи. Кроз неколико отвора на трбуху, промера 3-10 мм, уводе се инструменти којима се оперише и камера помоћу које се оперативно поље посматра на монитору. Метода се изводи у општој анестезији. Предност лапароскопске хирургије је мала траума, мањи бол, успостављање цревне перисталтике (рада црева) у првих шест сати након операције, кратка постоперативна хоспитализација, смањен периоперативни морбидитет и морталитет, бржи опоравак, бољи естетски ефекат. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво