Одговори лекара, 6. 8. 2014.

Сваке среде стручњаци одговарају на Ваша питања. Са нама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Како се преноси ебола, ко је угрожен и како да се заштитите, читајте у рубрици Савети лекара. Припремамо и рубрике о деци и сунчевим зрацима и шта је најбоља заштита за њих.

Питање: Када много радим и имам стресове, осећам пробадања кроз грудни кош. Увек помислим да је то због напора. Оно што ме занима – да ли добро мислим или ми је потребна нека терапија? Нисам ишла на прегледе. (С. М.)

Одговор: Пробадање кроз грудни кош не смете тако олако схватати, то је симптом који захтева озбиљан приступ. Саветујем да се обратите свом изабраном лекару да би се обавио преглед и потребне дијагностичке процедуре како би се утврдило порекло пробадања. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Почела сам да држим дијету, а обожавам воће. Да ли да га избегавам током ње? Које воће има највише шећера? (П. П.)

Одговор: Вишак килограма и неправилна исхрана су велики проблем савременог човека. Кад почињете са рестриктивном исхраном најбоље би било да консултујете нутриционисту који сада постоји у скоро сваком дому здравља и који ће Вам на основу здравственог стања саветовати најбољи начин исхране за Вас.

Општи савет је да исхрана буде избалансирана и да све врсте намирница буду заступљене, али да количине буду мање, да се уноси више салата и свежег поврћа. Проблем са воћем је што садржи велике количине шећера па би требало избегавати грожђе, урме, смокве, банане, крушке. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: На телевизији чујем да се говори о лапароскопији? Каква је то метода? Да ли је тачно да је боља од обичних операција? (Ј. М.)

Одговор: Оперативна лапароскопија представља начин приступа оперативном пољу у трбушној дупљи. Кроз неколико отвора на трбуху, промера 3-10 мм, уводе се инструменти којима се оперише и камера помоћу које се оперативно поље посматра на монитору. Метода се изводи у општој анестезији. Предност лапароскопске хирургије је мала траума, мањи бол, успостављање цревне перисталтике (рада црева) у првих шест сати након операције, кратка постоперативна хоспитализација, смањен периоперативни морбидитет и морталитет, бржи опоравак, бољи естетски ефекат. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар