Читај ми!

Одговори лекара, 2. 8. 2014.

Субота је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Када су темепаратуре високе, важно је да пијете довољно течности. Колико је довољно? Стручњаци сматрају да одрасле здраве особе морају сваки дан да унесу од осам до десет чаша воде. Уколико се бавите физичким активностима, та количина је већа (1-3 чаше воде за сваки сат активности). Смањите унос кофеина и алкохола, јер они делују као диуретици.

Питање: Већ пола године имам хронични простатитис. Мислим да је то због стреса, пада имунитета и прехладе узроковане вишесатним мокрим ногама и седењем на хладном. Урадио сам разне анализе и није утврђено присуство бактерија. Пио сам и антибиотике. И даље имам тегобе: блажи болови, притиска у доњем стомаку. Радио сам и TRUST ултразвук, који је показао да постоји мања количина калцификата у простати. Молим Вас да ми кажете шта да узимам од терапије или шта да урадим од ијагностике? Имам 26 година. (Р.Ђ)

Одговор: Као што сте и сами рекли Ваше тегобе трају шест месеци, а то није кратак период. Сматрам да не могу да Вам саветујем терапију овим путем. Поново се обратите урологу ради додатне дијагностике или евентуално понављања претходно урађених прегледа. Уролог ће Вас упутити и другом специјалистi, ако утврди да разлог проблема не лежи у уринарном тракту. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Често имам проблем са ушима, осећам болове. Шта да радим?

Одговор: Треба отићи код оториноларинголога (ОРЛ) да би проверио да ли бол потиче од неког дела уха или је можда рефлексног карактера. Он ће Вам након прегледа предложити даље лечење. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Да ли саветујете вагиналете од кантариона и биљака? Која је њихова намена? (Д.Б)

Одговор: У научној, али и народној медицини позната је лековитост појединих биљака у лечењу женских полних органа. У те сврхе најчешће се користе кантарион, жалфија, камилица и хајдучка трава. Користе се за обнављање слузокоже грлића материце и вагине, отклањају симптоме запаљења и леукореје (белог прања): свраб, бол, печење и уз осталу терапију помажу бржем излечењу.

Показали су се корисним и у отклањању постменопаузалних симптома женских полних органа. Састојци ових биљака експериментално су доказали своје дејство против одређених бактерија и гљивица. Битно је да оне немају нежељених ефеката. Не треба их примењивати у случају преосетљивости на неку поменуту биљку. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво