Одговори лекара, 23. 7. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије и данас одговарају на Ваша питања.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Да ли смем да радим ако сам добио дијагнозу Herpes Zoster?

Одговор: Процену привремене спречености за рад врши Ваш лекар и специјалиста одговарајуће специјализације на основу клиничке слике и општег стања. Лекар ће узети у обзир и Ваше радно место и Ваше стање и потенцијалну могућност компликација болести.

Треба имати у виду да можете пренети вирус другим особама ако су пликови отворени, а новорођенчад и особе са значајно ослабљеним имунитетом имају велики ризик да добију овче богиње од особе која има херпес зостер. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: У медијима се кроз рекламу нуди најновија дијагностичка метода која се зове „Магнетно квантна анализа тела са 34 параметра“. Колико је заиста нова ова дијагностичка метода и да ли заиста има вредности које јој се приписује? Према реклами нису потребни никакви други прегледи, јер је ова метода у стању све да отркије. (Д.П)

Одговор: Баш као што сте и рекли, информације о овој дијагностичкој методи добили сте преко рекламе у медијима. Мој савет је да се за детаљна објашњења о овој методи обратите управо онима који се баве овом врстом дијагностике, дакле, лекарима који су своја знања усавршавали из области квантне медицине.  

Апарат који се користи у овој методи користи технологију квантне медицине, односно апарат користи магнетну резонанцу и мерење фреквенци електромагнетних импулса тела. Оно што треба да знате је да не постоји суверена дијагностичка метода, која би заменила све дијагностичке процедуре које користи конвенционална медицина. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар