Читај ми!

Одговори лекара, 19. 7. 2014.

Само на порталу РТС-а лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на Ваша питања и решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе на Ваша питања одговарали су лекари Дома здравља „Савски венац“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам говорне мане. На почетку нисам знао да изговорим П. Са годинама све теже и теже изговарам остала слова, као што су: Ш, Ђ, Ж, Л, Ч. Да ли то може некако да се заустави и излечи? (Б.М)

Одговор: У писму не наводите колико имате година. У сваком случају, јавите се изабраном лекару који ће Вас упутити оториноларингологу, логопеду или, ако процени, и неурологу. После прегледа ће уследити и рехабилитација говора. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Припремам се за летовање па ме занима да ли истом кремом за заштиту од сунца могу да мажем и себе и дете?

Одговор: Креме за заштиту од сунца бирате према типу коже. За светлију и осетљивију кожу потребне су креме са већим заштитним фактором (СПФ), за тамнију и препланулу кожу довољне су креме са мањим заштитним фактором. Препорука је да се користе креме са титанијум оксидом и да крема обавезно садржи и заштиту од УВА и УВБ зрачења. Креме поново мазати после сваког уласка у воду и брисања. Водите рачуна да се мажу у довољној количини.

За децу се препоручују креме са већим заштитним фактором и са додацима за негу и хидратацију. Ви можете користити крему свог детета. Запамтите, дужи боравак на сунцу у периоду од 10 до 17 сати није препоручљив за дете и обавезно је ношење заштитних наочара и капа или шешира са ободом. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Моја осмогодишња ћерка данима има дијареје. Узимала је „флонивин“ и пробиотике и није јој боље. Шта да радим?

Одговор: Узроци дијареје код деце могу бити различити. До дијареје могу да доведу цревне инфекције (било да су узрочници бактерије, вируси или паразити), неподношљивост одређене врсте хране или алергија на храну. Ако је дијареја праћена температуром или повраћањем вероватно је у питању цревна инфекција и потребно је урадити преглед столице на гљивице, бактерије и паразите.

Неподношљивост или интолеранција на храну манифестује се боловима у трбуху због гасова, грчевима и дијарејом. Код алергије на храну честе су и промене на кожи и у дисању. У сваком случају увести дијеталну исхрану и јавити се педијатру који ће узети детаљну анамнезу, прегледати дете и саветовати даље мере лечења. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво