Одговори лекара, 16. 7. 2014.

Као и сваке и ове среде, стручњаци одговарају на Ваша питања. Са нама су лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Да ли можете да ми објасните шта је асимптоматска терапија? Данима ми лекар прича о томе, а стварно га не разумем.

Одговор: Вероватно лекара нисте добро разумели. Не постоји асимптоматска већ само симптоматска терапија. Симптоматска терапија  је свако лечење болести које утиче само на симптоме, а не на његов узрок. Обично је усмерена на смањење симптома ради удобности пацијента. За многе болести, чак и оне код којих нам је узрок познат као што је грип, сиптоматско лечење нам је једино доступно. Примери симптоматских лекова су аналгетици (против болова), антиеметици (против повраћања)... У зависности од Ваше болести, тражите и додатно објашњење Вашег лекара. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Да ли витилиго може да се промени?

Одговор: Витилиго је хронично, стечено обољење коже које се јавља у виду глатких, белих мрља на различитим деловима тела. Тачан узрок настанка није познат и има више теорија. Претпоставља се да долази до разарања меланоцита (ћелија које производе кожни пигмент меланин). Као остали чиниоци који доприносе болести се спомињу поновљене опекотине од сунца, трауме, емоционални стрес, а све чешће се посматра као аутоимуна болест. Болест није заразна и јавља се у свим животним добима. Мрље могу да расту после појаве или да остану исте. Забележени су и случајеви репигментације, а делови коже захваћени витилигом могу да се померају, мењају облик и сл. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар