Читај ми!

Одговори лекара, 9. 7. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом решавају Ваше здравствене недоумице. Ове среде то су учинили лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Мој син сада има 30 година, а астму је добио са пет година и данас је има. Од терапије користи „симбикорд“ 160, „вентолин“. Да ли има још нешто што би могло да му помогне, а да не припада групи лекова кортикостериоида. Алергичан је на полен и не смета му влага у току лета. Зиму такође подноси и никада није имао упалу плућа. Неколико пута је био хоспитализован до седам дана. Воли да скаче и да плива и тада нема потешкоће са дисањем. (Ј.Г)

Одговор: У лечењу алергијске бронхијалне астме користи се више врста лекова, а ту спадају и лекови које наводите. Избор терапије и одређивање најефикасније комбинације врши лекар специјалиста за плућне болести у сарадњи са пацијентом, а у односу на симптоматологију на коју се пацијент жали, као и тестове плућне функције. Стога је потребно обавити поновни специјалистички преглед. (потпуковник др Ђорђе Таушан, Клиника за пулмологију ВМА)

Питање: Пре годину дана уграђен ми је стент са леком на ЛАД2 крвном суду. Сужење је било 70 одсто. После интервенције пијем "plavix"," roxeru" и „aспирин“. Од 2004. пијем "concor". Имам 63 године и прилично сам физички активан. Мој проблем је био, а и сада је аритмија која ми некада не да мира поготову ноћу. Када сам у покрету (лагано трчање), прескакање не постоји. Ултразвучни преглед срца је добар и ЕКГ. (Б.А)

Одговор: С обзиром на то да имате уграђен стент (ДЕС) на ЛАД неопходно је да лекове које сте помињали "plavix" и „aспирин“ узимате најмање годину дана од датума интервенције. "Concor" је лек који утиче на регулацију срчане аритмије коју помињете, али да би Вам се дао адекватан савет како даље да узимате поменуту терапију неопходна је консултација и преглед кардиолога који Вас је до сада лечио или можете заказати преглед на ВМА код кардиолога који ће Ваш здравствени статус и одлуку о даљој терапији адекватно сагледати и предочити Вам je. (пуковник проф. Радомир Матуновић, Клиника за кардиологију ВМА).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво