Одговори лекара, 28. 6. 2014.

Ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарају на Ваша питања. Читајте нас и у понедељак. Упознајемо Вас са: уринарним инфекцијама, стерилитетом, карциномом простате.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам херпес годинама и увек ми се јави при стресној ситуацији. Планирам трудноћу, али се плашим да ће он оставити последице на моје дете. (С.М)

Одговор: Ви у свом питању нисте навели о коjeм типу херпеса се ради. Постоје два типа херпес симплеx вируса (ХСВ) који могу бити узрочници инфекције. Тип ХСВ-1 изазива инфекцију углавном усне слузокоже, а тип ХСВ-2 инфекцију гениталног тракта. Инфекција се може јавити као примарна и секундарна. Након примарне инфекције вирус остаје у организму. Приликом пада имунитета, физичког напора, стресних ситуација може доћи до реактивације вирусне инфекције.

Секундарна инфекција, односно реинфекција, без обзира на тип ХСВ нема последице на плод. Потврда да се ради о реактивацији латентне инфекције јесте присуство ИгГ антитела (серолошки тестови). Уколико се ради о гениталној активној инфекцији, може доћи до инфекције плода током вагиналног порођаја, те је у тим ситуацијама индикован царски рез. Претпостављам да сте мислили на херпес на уснама, тако да не морате бринути, само се трудите да избегавате стресне ситуације, здраво се храните, имајте физичку активност и спавајте редовно. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Да ли има разлике између „бромазепама“ и „лексилијума“? Шта је јаче? (П.С)

Одговор: „Бромазепам“ и „лексилијум“ су исти лекови, само другог произвођача. Међусобно немају разлике у јачини. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Наш дечак има 11 година и свакодневно се жали на болове у стомаку и има честе дијареје. Радили смо колоноскопију и гастроскопију и налази су уредни. Свакодневно пије пробиотике, али су дијареје и даље присутне. Урадили смо и алергијски тест на глутен и није алергичан. Шта да радимо? (Д.Б)

Одговор: Најбоље би било да се обратите гастроентерологу у Тиршовој, који се баве том проблематиком (саветујем Вам др Перишића или Радловића) или на Институту за мајку и дете ради додатних испитивања (попут имунолошких). (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар