Oдговори лекара, 7. 6. 2014.

На Ваша питања и ове суботе одговарају најеминентнији лекари три здравствене установе: Дом здравља „Савски венац“, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинска академија.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Пишите нам и даље, као и до сада пробаћемо да Вам помогнемо. За понедељак Вам припремамо Добру и лошу страну сунца! Како да се заштитите овога лета, да ли Вас и храна може штитити и како да изаберете праву крему, само су нека питања на која ћете добити одговор.

Питање: Увећана ми је слезина због мононуклеозе и сада ми је доктор препоручио да мирујем. Да ли ће се слезина вратити у нормално стање и шта да радим?

Одговор: У наредних шест месеци избегавати све теже физичке активности (тренинг, физичко васпитање и сл). Важно је придржавати се хигијенско-дијететског режима који подразумева довољно ноћног сна, лагану храну на бази воћа и поврћа, довољно течности, избегавање стресних ситуација. Једите намирнице са нижим процентом масти (обрано млеко, млади сир, бела меса,...), а избегавајте алкохолна пића, цигарете, пржену, поховану и пуномасну храну (жуманце, уље, путер, павлака, масна меса...). Пожељно је узимање сурутке и додатака витамина Бе, Це и Е. Дијете се треба придржавати најмање две недеље након нормализације резултата. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Када вам лекар каже да урадите основну лабораторију, шта то подразумева? Нисам разумео.

Одговор: Најбоље је да се обратитие Вашем изабраном лекару, који ће у односу на године и здравствено стање препоручити анализе. Иначе, основну лабораторију углавном предствља комплетна крвна слика, леукоцитарна формула, глукоза, уреа, креатинин, АСТ, АЛТ, холестерол, триглицериди и седиментација. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар