Читај ми!

Oдговори лекара, 4. 6. 2014.

Среда је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Не игноришите сигнале тела. Ако на пример почнете нагло да губите на тежини, имате болове, отежано дишете, имате мрље и тачке пред очима, посетите лекара. Ови симптоми су важни, јер нас могу натерати да посетимо лекарске ординације и проверимо наше здравствено стање. Наизглед обични симптоми, али их никако немојте занемарити.

Питање: Шта је келоид? Да ли се може уклонити?

Одговор: Келоид је врста ожиљка који представља резултат прекомерног стварања везивног ткива при зарастању рана, а који се шири ван граница саме ране. Често су црвене боје или нешто тамнији у односу на околну кожу. Келоиди могу да настану са закашњењем од више месеци после повреде, али могу настати и спонтано без видљивих повреда и код акни. Они имају првенствено естетски ефекат на пацијенте. Јављају се најчешће код млађих особа и особа тамније коже. Лечење је индивидуално у зависности од величине келоида, претходних терапија и старости пацијента. Користи се убризгавање: кортикостероида, интерферона, блеомицина, а у промене са локалном применом масти и крема, терапија зрачењем, оперативно уклањање, ласерска терапија. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Имам 30 година, а од недавно имам проблеме са видом.Тада сам и нејасно говорио. Неуролог ми је  преписао да пијем „стугерон форте“ и „диазепам“, урађен ми је и ЕЕГ главе. У извештају пише да имам Дг. Г44. Лекари су ми рекли да пијем лекове и да се не нервирам. Шта да радим, питам Вас за савет?

Одговор: Поштовани, претпостављам да сте у договору са својим лекаром поред ЕЕГ-а обавили и све неопходне прегледе: офталмолог, колор доплер крвних судова врата, МСЦТ ендокранијума и да је неуролог обавио добар неуролошки преглед и да је на основу свих резултата дао савет терапије. Придржавајте се препорука и јавите се на заказану контролу. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Који су антибиотици широког спектра? Које да узимам, како не би постала резистентна?

Одговор: Антибиотици широког спектра су антибиотици који делују на велики број бактерија. Ту спадају: ампицилини, амоксицилини, амоксицилин са клавулонском киселином, доксициклин. Лекари их препоручују када нису сигурни која је бактерија изазвала инфекцију или када је инфекција узрокована различитим врстама бактерија. Да не бисте постали резистентни на антибиотике саветујем да их не узимате самостално. Антибиотик изабрати на основу клиничке слике, антибиограма, правилно га треба дозирати и пити онолико дуго колико лекар саветује. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво