Читај ми!

Одговори лекара, 14. 5. 2014.

Као и сваке и ове среде, стручњаци одговарају на Ваша питања. Са нама су лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Некада ретке, запаљенске болести црева, данас, само у Европи, погађају више од три милиона људи. У Србији, са тим хроничним болестима живи око 5.000 људи. Ови пацијенти имају јаке болове у стомаку, учестале дијареје, повишену температуру. Раним препознавањем симптома, редовном терапијом и придржавањем прописаног режима исхране, оне не морају бити табу и могу се успешно држати под контролом, порука је уочи Светског дана оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса.

Питање: Шта је гихт и какве су прогнозе? Мој отац је добио недавно ту дијагнозу.

Одговор: Гихт је врста упале зглоба - артритиса, који настаје као последица таложења кристала  мокраћне киселине у зглобовима код особа са повишеном концентрацијом мокраћне киселине у крви. Фактори ризика су генетика,неправилна исхрана богата пуринима, конзумирање алкохола, гојазност, хроничне бубрежне болести, хемиотерапија, употреба неких лекова (дијуретици, „аспирин“, циклоспорини). Најчешће се напад гихта испољава на једном зглобу и то корену палца стопала. Акутни  напад обично почиње у току ноћи, изненада. Прст постаје изразито болан, отечен, црвен и топао, а кожа глатка и сјајна. После првог напада гихта код две трећине болесника се следећи напад јавља у року од једне године, а код три четвртине болесника у року од две године. Ако су напади учестали и бројнији доводе до оштећења хрскавице и коштаних зглобних површина. То доводи до  деформације зглобова.

Потребно је знати да болесници са гихтом често имају и придружене  болести: повишен крвни притисак, повишене ниво липида у крви, срчану и шећерну болест. Повећан ниво мокраћне киселине у крви и нелечени гихт могу да доведу до стварања бубрежних каменчића и оштећења функције бубрега, а сваки пети болесник има бубрежне каменчиће. За лечење акутног напада  најчешће се употребљавају НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови) и сви су подједнако ефикасни. Уколико су напади гихта учестали или ако се одржавају високе вредности мокраћне киселине у крви, потребно је узимати лекове који смањују ниво мокраћне киселине. Све особе морају да се придржавају следећих дијететских препорука:

- постепено смањивање прекомерне телесне тежине

- смањити унос алкохола (нарочито пива)

- повећати унос течности, првенствено воде (два-три литра дневно)

- избегавати намирнице богате пуринима јер повећавају ниво мокраћне киселине у крви (црвено месо, изнутрице, дивљач, неке масне рибе и морски плодови)

(Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Више од месец дана мој отац има проблеме са трњењем и болом у десној шаци. Користи све могуће креме, али ефекта нема.  Докторка је рекла да нема потребе да идемо на даље анализе и дала му је лек „метафекс“. Тегобе нису нестале, а јављају се најчешће ноћу када се шака умири. Морам да напомем да је мој отац физички радник. Шта да урадимо од прегледа?

Одговор: Према опису симтома може да се претпостави да је проблем са вратним делом кичме. Потребно је урадити рендгенски снимак вратног дела кичме и неуролошки преглед, па према налазу одлучити о даљем лечењу. До тада треба наставити са терапијом која је и препоручена. Креме мажите на задњи део врата, а не на место осећаја трњења, а лек „метафекс“ је добра комбинација парацетамола и ибупрофена који би требало да смањи бол. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво