Одговори лекара, 10. 5. 2014.

Субота је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, осим среде и суботе увели смо још један дан за савете лекара - понедељак. Сваког понедељка спремамо Вам, савете стручњака из разних области (нутриционизам, гинекологија, урологија, кардиологија, алергологија, орл...). На најједноставнији начин, лекари ће одговарати на питања која све муче. Већ овог понедељка, читајте како да смршате здраво.

Питање: Да ли има решења за псоријазу? Ништа ми до сада није помогло? (Ј.М)

Одговор: Псоријаза је хронична, рецидивирајућа болест (смењују се ремисије и егзацербације), сезонског карактера са погоршањима крајем јесени, током зиме и раног пролећа, а током лета могуће је спонтано побољшање (ремисија болести). Лечење псоријазе је трајан и комплексан процес, а лечењем се уклањају тегобе и промене на кожи, слузокожама, ноктима и зглобовима. Циљеви терапије су да се постигне контрола болести, да се смањи захваћена површина коже, да се постигне и одржи што дужа ремисија болести и да се побољша квалитет живота.

Будући да болест има тенденцију поновног јављања, преласка једног облика у други, као и због немогућности да предвидимо када и у којој мери ће се јавити, не можемо говорити о потпуном излечењу. У зависности од облика, локализације и проширености лезија у терапији се користе самостално или у комбинацији: топијски кортикостероиди, топијски кератолитици (салицилна киселина, уреа, резоцин), топијски или системски ретиноиди, калцитриол, деривати витамина А, индифернетне масне креме, имуносупресиви, антиметаболити, али и фототерапија која подразумева коришћење вештачких извора светлости одређене таласне дужине (ПУВА, УВБ).

Код оболелих од псоријазе саветује се разноврсна, избалансирана исхрана са адекватним уносом житарица, свежег воћа и поврћа (богатог бета-каротеном), рибе (лосос, сардине туна, пострмка, скуша) уз ограничен унос црвеног меса и млечних производа. Намирнице које могу утицати или погоршати стање псоријазе треба избегавати, а то су месне прерађевине, чоколада, алкохол, зачини (бибер, анис, цимет), цитрусно воће. Такође, важно је и одржавати нормалну телесну тежину, с обзиром на то да је клиничка слика код гојазних особа тежа. Иако идеално лечење не постоји, потребно је направити индивидуални план терапије за сваког, па је потребно да имате дерматолога који Вас прати и који ће препоручити терапију. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Да ли саветујете вагиналете од кантариона и биљака? Која је њихова намена? (Д.Б)

Одговор: У научној, али и народној медицини позната је лековитост појединих биљака у лечењу женских полних органа. У те сврхе најчешће се користе кантарион, жалфија, камилица и хајдучка трава. Користе се за обнављање слузокоже грлића материце и вагине, отклањају симптоме запаљења и леукореје (белог прања): свраб, бол, печење и уз осталу терапију помажу бржем излечењу.

Показали су се корисним и у отклањању постменопаузалних симптома женских полних органа. Састојци  ових биљака експериментално су доказали своје дејство против одређених бактерија и гљивица. Битно је да оне немају нежељених ефеката. Не треба их апликовати у случају преосетљивости на неку поменуту биљку. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар