Читај ми!

Одговори лекара, 7. 5. 2014

Среда је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Ако се зна да шетња: ублажава стрес, јача имунитет, сагорева масти, смањује ниво холестерола у крви, утиче позитивно на наше срце, онда ни не чуди што лекари кажу - шетњом до здравља. Знајте да само 30 минута свакодневне шетње може да вас препороди. Пре него што кренете, загрејте се до пет минута. Искористите и дневно светло и моћ сунца, јер оно благотворно утиче на Ваш организам. (припремила: Ивана Божовић)

Питање: Мој син има две године и четири месеца и добио је на поклон патике без анатомског улошка. До сада је увек носио анатомску обућу, а чула сам да она и није тако добра. Моје питање је: анатомски улошци да или не?

Одговор: При избору дечије обуће, важно је да су прве ципеле високе (изнад скочног зглоба), да је петни део чврст, ђон раван, мекан и еластичан. Било би добро да је обућа израђена од природних материјала и да не буде лепљена. Ципеле могу да имају и анатомски уложак, али то није неопходно и то не значи да дете неће имати равна стопала ако је носило овакву обућу. На појаву равних и спуштених сводова утичу и многи други фактори. Пракса је показала да је појава овог и других деформитета (икс-ноге, деформитети кичме) много мања код деце која су до треће године, а многа и до поласка у школу носила обућу са анатомским улошком. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Прочитао сам чланак професора Џејмса Колинса са Харварда, којим је доказано ин витро и ин виво да јони сребра до хиљаду пута појачавају дејство антибиотика и истовремено спречавају резистенцију бактерија на антибиотике. Занима ме да ли ће негативна кампања медицинара и фармацеута о коришћењу колоидног сребра са овим престати. Да ли код нас постоје искуства о коришћењу сребра, осим у козметици?

Одговор: Сребро је од давнина коришћено као моћан антисептик и антибиотик. Потврђена је ефикасност колоидне сребрне воде против 650 врста микроорганизама. После појаве пеницилина, сребро је потиснуто из употребе. Данас, сребро се примењује у специјалним врстама завоја који спречавају инфицирање рана, у уринарним катетерима да се спречи развој уринарних инфекција, сребро сулфадиазин се користи у кремама за опекотине. Савремени клима уређаји, машине за веш, фрижидери и други кућни апарати почињу да се израђују са „аг+ технологијом", „силвер технологијом", те нуде дезинфикован ваздух из клима уређаја, дезинфикован веш из веш машине.

Недавно је и код нас, на Технолошком факултету у Новом Саду на катедри за микробиологију спроведено истраживање о ефикасности нано колоидне сребрне воде произвођача „Маxлаб" из Новог Сада. То је први пут да је у једној научној институцији у Србији потврђено антимикробно дејство колоидног сребра од стране наших стручњака. У лабораторији је потврђена ефикасност против Staphyloccus aureus-a, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Candida albicans. По данашњим класификацијама колоидна сребрна вода би се могла сврстати у традиционалне лекове (јер се користи хиљадама година). (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво