Читај ми!

Одговори лекара, 30. 4. 2014

Среда је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.

Наредних дана: Како да се спремите за лето и дођете до жељене линије на здрав начин? Када су уринарне инфекције чешће: лети или зими? Ко је угроженији, мушкарци или жене ? Читајте нас и наредних дана. Ваша РТС онлајн болница.

Питање: У последње време, приликом прања дела код аналног предела појављује ми се веома непријатан мирис. Морам да напоменем да веома водим рачуна о хигијени, као и да немам никаквих других симптома. Који су могући узроци, и ком тачно лекару (специјалисти) да се обратим због овога?

Одговор: Јавите се Вашем изабраном лекару, јер узроци могу бити различити. Неопходно је прегледати регију у којој постоји проблем, како анални предео - дигиторекталним прегледом, тако и околину спољашњом инспекцијом како би се уочиле евентуалне промене. Такође важно је да мало детаљније поразговарате о исхрани, начину одржавања хигијене и још неким животним навикама које су везане за дати проблем. На основу прегледа лекар ће утврдити неопходност упућивања на преглед проктологу - лекару који се бави проблемима, тегобама и болестима завршног дела дебелог црева. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Јуче ми се први пут појави секрет браон боје, нема мирис и није обилан. Данас је више жућкасте боје. Никада ми се није то дешавало, увек је био бео, скоро провидан. Однос без заштите имала сам пре два месеца, а након тога сам увек користила заштиту приликом односа. Занима ме да ли постоји икаква шанса да тај секрет указује на то да сам у другом стању? Свакако ћу посетити гинеколога, али ме занима и Ваше мишљење.

Одговор: Јавите се Вашем изабраном лекару, јер трудноћа није једина брига која би требало да брине неког ко има незаштићене односе (једном или више пута). Полно преносиве болести су свакако велики проблем (могу дати промене боје секрета). Иначе, постоје несигурни знаци трудноће (неспецифичне промене код жене - гађење, мучнина, јутарње повраћање, осетљивост на мирисе).

Вероватни знаци (изостанак менструације, промене на гениталним органима и дојкама) и сигурни знаци (релативно касни везани за манифестацију присуства плода у материци - откуцаји срца и слично) Ултразвучним апаратом је данас могуће врло рано установити трудноћу, као и тестирањем присуства повишених вредности beta HCG путем крви. Само овим прегледима можемо са сигурношћу утврдити трудноћу. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво