Читај ми!

Одговори лекара, 26. 4. 2014.

И ове суботе уз Вас су лекари: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије.  Сваке среде и суботе на сајту РТС-а, одговарају на Ваша питања.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Да ли сте знали да повишен притисак називају „тихи убица“? Овај опис је добио јер не боли и не даје симптоме, али када срце брже куца последице могу бити бројне.

Не бира, погађа и мушкарце и жене свих узраста. Последњих година, све светске стручњаке забрињава податак да све више младих има ову дијагнозу у картону. У борби са хипертензијом, најбољи противник је превенција! О њој причају лекари из наше рубрике „Савети лекара“. (припремила: Ивана Божовић)

Питање: Прочитао сам да је „диклофенак“ опасан? Да ли је то тачно? Шта да радим, једино ми он ублажава болове? (И.М)

Одговор: „Диклофенак“ је нестероидни антиинфламаторни лек (НСАИЛ) широко примењиван у терапији бола и упалних стања. Како за сваки лек, тако и за „диклофенак“ постоје одређена ограничења у примени, контраиндикације и нежељена дејства лека. Неопходно је да се диклофенак примењује у строго индикованим стањима, у најмањој ефективној дози у најкраћем временском периоду потребном за контролу симптома. У зависности од других болести, терапију би требало започети тек након пажљиве процене и консултације са лекаром. Уколико је неопходна дужа примена овог лека, потребно је уз њега узимати и неки од инхибитора протонске пумпе као заштиту желуца. (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски Венац“).

Питање: Да ли саветујете „гардасил“ вакцину? Размишљам да је примим. (Д.Д)

Одговор: Дозволу у Европи, као и у Србији, имају две вакцине - „гардасил“ и „цервариx“. „Гардасил“ је у промет пуштен 2006. године и од тада су вакцинисани милиони девојака у свету. Вакцина се даје у три наврата, али пре ступања у сексуалне односе јер је она против хуманог папилома вируса који је најчешћи изазивач рака грлића материце. Према последњим подацима у Србији од рака грлића материце дневно умре једна, а оболе три жене. Вакцина не омогућава потпуну заштиту од инфекције и не пружа трајну заштиту. Због тога ће и жене које буду вакцинисане, уколико брину о свом здрављу морати да иду на обавезне прегледе. Од 29 земаља чланица ЕУ, вакцинација се спроводи у 19 земаља. Европски центар за контролу болести (ЕЦДЦ) препоручио је вакцину. Она у Србији није обавезна, већ је на добровољној бази. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски Венац“).

Питање: Имам 40 година и задње две године имам проблем са повећаним притиском. Узимам терапију, али ми некада притисак варира. Како да га држим под контролом? (М.Б)

Одговор: Свим пацијентима који имају проблем са повишеним артеријским притиском саветујемо да се придржавају нефармаколошких мера: одржавање нормалне телесне тежине, неслана храна, исхрана богату воћем и поврћем, не користити алкохолна и газирана пића. Неопходна је свакодневна физичка активност попут брзог хода у трајању од бар пола сата и престанак пушења. Трудите се да терапију узимате редовно у исто време. Ако ово не да резултат потребно је кориговати терапију у договору са Вашим лекаром. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво