Читај ми!

Одговори лекара, 19. 4. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, средом и суботом, решавају Ваше здравствене недоумице.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Неписано правило je да после поста, следи богата трпеза! Да ли после уздржавања од јаке, масне и запржене хране, смемо одмах да посегнемо за њом? Одговор је не. Будите умерени, постепено уводите намирнице и не претерујте са јајима. Нутриционисти наглашавају да можете да поједете само два јаја дневно! (припремила: Ивана Божовић)

Питање: Имам 22 године, а пре 20 дана сам оперисао проширену вену на левом тестису (варикоцелу). Шта је превентива? Како да узбегнем настанак сличног или истог обољења?

Одговор: Варикоцела представља патолошко проширење вена пампиниформног плексуса, једног од неколико венских система који одводе крв из тестиса. Клинички се манифестује меканим венским клупком које се налази изнад и око, најчешће левог тестиса (у око 92 одсто), мада ретко може бити десна страна или обострано.

Пацијенти најчешће осећају нелагоду или туп умерен бол при физичком напору и дужем стајању. Због дилатације ових вена, крв се у њима задржава дуже и тиме греје тестис, а топлота утиче на смањење покретљивости сперматозоида. Због тога је варикоцела један од чешћих узрока слабијег квалитета сперматозоида, тј. њихове мање покретљивости (Asthenospermia).

Варикоцела је иначе честа појава и може се наћи у око 15-20 одсто млађих мушкараца, најчешће мршавих и високих, а често код спортиста. Ако варикоцела не узрокује болове и не оштећује спермограм, тада пацијент долази на редовне уролошке контроле, најчешће два пута годишње. У случају да постоје индикације за операцију она се може извршити класичом хируршком техником резом на врху мале карлице, у препонској регији или на самом скротуму или лапароскопски. Понекада се врши и емболизација вене, коју изводи интервентни радиолог. Сама операција траје 15-20 минута, најчешће се ради у општој или локалној анестезији и пацијент иде истог дана кући. Након операције конци се скидају најчешће осмог постоперативниог дана или, ако су на скротуму, сами отпадају за десетак дана. Пацијент може да се купа водом и сапуном два-три дана након операције.

После операције обично саветујемо неколико дана мировања у кућним условима, а након тога се пацијент може вратити радним активностима, али без већег физичког напрезања наредних месец дана. Обично се у том периоду саветује ношење узаних („слип“) гаћица које подижу тестисе. Препоручљиво је и уздржавање од сексуалних односа прве три-четири недеље након операције.

Саветује се контролни спермограм уз четири дана апстиненције за пола године, преглед уролога и ултразвук скротума. У око три до седам одсто случајева може се јавити рецидив тј. да пацијент поново има варикоцелу. У сличном проценту се може јавити и накупљање течности међу овојницама тестиса (хидроцела или „водена кила“) за које се, у договору са лекаром, одлучује о праћењу, конзервативној терапији или евентуално хируршком решавању компликација. (Доцент др Владимир Банчевић, Клиника за урологију ВМА).

Питање: Пре пет година сам радио снимање једњака, затим сам вилицу, а пре месец дана и плућа. Да ли је то превелика доза зрачења? Да ли смем ускоро да урадим панорамски приказ вилице? Може ли бити некаких последица? Имам 28 година. 

Одговор: Свака дијагностичка метода ради се само у случају строго постављених индикација, што представља и најважнију меру заштите. Свака доза зрачења може, али и не мора имати штетне ефекте. Много ја већа корист од откривања неког патолошког процеса и отпочињања његовог лечења, него потенцијални ризик од рендгенског зрачења. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво