Одговори лекара, 12. 4. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, средом и суботом на сајту РТС-а, решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе то су учинили лекари дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Алергије и астма попримиле су размере епидемије. Процењује се да ће до 2015. године сваки други становник Старог континента патити од алергије, поручено је поводом Светске недеље алергије. Зато у периоду када цветају биљке на које сте алергични избегавајте дужи боравак у природи. Полена има мање за време хладних и влажних дана. Након боравка у природи истуширајте се и оперите одећу - тиме ћете спречити разношење полена по стану. Избегавајте сушење веша на отвореном. Полена има највише ујутру, па тада избегавајте проветравање стана.

Питање: Идем на операцију кука, да ли да страхујем од болничких инфекција? Све више читам о томе у последње време. (З.Ј)

Одговор: Постоје многе мере спречавања, откривања и сузбијања болничких инфекција које су законом дефинисане и обавезно се примењују у циљу њихових смањења. Самим одласком у болницу сте изложени овим инфекцијама, јер  је практично немогуће створити болницу без њих. Међутим, сва спроведена истраживања показују да је учесталост болничких инфекција у Србији у оквиру светског просека. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски Венац“)

Питање: Интересује ме шта значи дијагноза Dg. Su. thoracalae, Poluneuropatia sensomotoria. (Ј.Г)

Одговор: Дијагноза Su. thoracalae је описна, упућује на скуп симптома у вези са торакалним (грудним) делом кичменог стуба. Болови, затезање, пробадање, осећај напетости, болност на додир, па чак и трњење у средњем делу кичменог стуба зовемо торакалним синдромом. Узрок болова могу бити околни мишићи, кичмени пршљенови, мали (фасетни) зглобови пршљенова, промене у подручју спиналног канала или деформитет кичме.

Најчешћи вид лечења је физикална терапија. Сензомоторна полинеуропатија означава оштећење више периферних живаца нарочито на  крајњим деловима екстремитета. Врло често је у склопу неке друге болести. Уколико су захваћена мала мијелинска влакна, јавља се примарни губитак осећаја за температуру и бол, а у случају захватања великих влакана јављају се моторички поремећаји. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар