Читај ми!

Одговори лекара, 5. 4. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије, средом и суботом, решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе то су учинили лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: У понедељак се обележава Светски дан здравља под слоганом „Векторске заразне болести: мали убод, велика опасност“.  Више од половине светске популације је под ризиком да добије неку од ових болести, а на то су утицала путовања, трговина и миграције...

Шта да радите уколико је дошло до уједа крпеља?
 
- Јавите се лекару у току 24 сата 
- На то место не стављајте никаква хемијска средства (етар, алкохол, бензин) 
- Не покушавајте сами да вадите крпељa

Када говоримо о болестима које се преносе комарцем, најбоља превенција је спречити да дође до убода:

- Избегавајте подручја са великим бројем инсеката попут шума и мочвара
- Смањење броја комараца на отвореном где се ради, игра или борави, а то се постиже 
исушивањем извора стајаће воде
- Боравите у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима смањен
- Користите репеленте на откривеним деловима тела  
- Ако путујете у тропска и суптропска подручја, обавезно узмите лекове пре пута, током боравка и по повратку из маларичних подручја. Ако приметите симптоме, јавите се изабраном лекару (др Ивана Божовић)

Питање: Који антимускарински лекови се користе код хиперактивне бешике? (С.М)

Одговор: Антимускарински лекови су лекови који се користе у терапији хиперактивне бешике, болести која се карактерише: учесталим мокрењем, ноћним мокрењем  и хитним неодложним осећајем за мокрењем са или без невољног умокравања. Медикаментозно лечење горе наведеног синдрома се спроводи употребом антимускариника.

На нашем тржишту присутни су лекови „солифенацина“ (vesicare) лек који се издаје на рецет са патриципацијом пацијента, „толтеридин“ (detrusitol) такође иде на рецепт уз партиципацију и „троспиумхлорид“ (inkontan), лек није на позитивној листи. Употреба антимускариника је контраиндикована код пацијената са  глаукомом (повишени очни притисак) и код пацијената са миастенијом гравис. Нежељена дејства употребом ових лекова се сушење уста и затвор. (Војномедицинска академија)

Питање: Моја мајка има 62 године. Прије 18 година је оперисала десну дојку, а пре девет тумор у лијевој дојци. Ишла је на зрачења. У последње вријеме има проблема са плућима. Прво је имала воду која је извађена, а затим гушења. Лијечила се у Подгорици, Брезовику, Београду. Налаз је био уредан, а доктор је поред остале терапије препоручио и коришћење концентратора кисеоника. Тај се уређај у Црној Гори добија на конзилијуму у Брезовику, али јој га нису одобрили због њене болести (карцином дојке). Да ли је коришћење концетратора кисеоника штетно у оваквој ситуацији? (Б.М)

Одговор: Континуирана оксигено терапија се индикује и спроводи у случају трајног оштећења плућне функције, која подразумева постојање тежег смањења количине кисеоника коју преноси артеријска крв. Циљ оксигено терапије је да се спречи оштећење првенствено виталних органа (мозак и срце), који су и најосетљивији на надостатак кисеоника. Здравствено стање Ваше мајке према наводима у Вашем допису не би требало да представља контраиндикацију за спровођење кисеоничне терапије. За прецизније одређивање времена о дужини и количини трајања примене кисеоника, потребно је одредити вредности гасова артеријске крви. (пуковник доктор Слободан Аћимовић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво