Читај ми!

Одговори лекара, 29. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе то су учинили лекари са Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Листове блитве домаћице користе за увијање сарми, кувају чорбе и од њих прпремају прилоге за рибу. Мање познато је да је ова биљка лековита. Њени листови се користе код рана, чорбе се дају пацијентима са бубрежним тегобама, а за обарену блитву са белим луком често се говорило да има својства антибиотика.

Питање: Имам повишен притисак и добио сам лек. Колико дуго морам да га пијем? Доживотно? (И.М)

Одговор: Повишен притисак може бити стање или болест. Он може бити праћен тегобама, али у почетној фази тегобе често изостану. Може бити урођен или стечен односно као последица неког другог догађања у организму. Када се крене у медикаментозно лечење притиска, то обично није једнократна употреба лека. Код неких пацијената то је и читав живот. Бављење спортом у почетним фазама обољења није ограничено. Може бити и од користи, али се мора пажљиво изабрати адекватна терапија и праћење. У сваком случају неопходне су редовне контроле лекара, како би се спречиле могуће компликације овог обољења. (пуковник проф. др Радомир А.Матуновић, ВМА)

Питање: Да ли ја заиста морам да пијем лек за разређивање крви до краја живота? Где да одем на преглед?

Одговор: Морамо да имамо више података о вашој болести. Зато вам препоручујемо да се јавите на преглед васкуларном хирургу на ВМА, са предходном медицинском документацијом на основу које можемо да Вам дамо више информација. (потпуковник доц. др Александар Томић, ВМА)

Питање: Пре три године сам имао незгоду на послу са раменом и морао сам да мирујем три недеље. То је прошло, али сам онда добио тромбозу у левој нози. Нога је била отечена и болна, па сам почео да пијем "Marcoumar", а сада сам прешао на "Harelto". Имам 39 година, спортски сам грађен, на послу се много крећем, нога ми је и даље отечена независно од спорта, посла, сна.

Одговор: Будући да сте имали тромбозу дубоких вена ноге, препоручљиво је да пијете лек. Постоји опасност од поновљених тромбоза, а у склопу тога и плућних тромбоемболија. Више информација можете добити ако се јавите на преглед васкуларном хирургу на ВМА са медицинском документацијом. (потпуковник доц. др Александар Томић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво