Читај ми!

Одговори лекара, 22. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе то су учинили лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Дошло је пролеће и наше тело морамо да припремимо за топле дане. Ово је одлично време за елиминацију токсина који су се накупили током зиме. Пре такве одлуке, не би било лоше да један дан пијете само воду и биљне чајеве. Након тога једите једноставно припремљену храну: Сирово воће и поврће, сокове од свежег наренданог воћа и поврћа, салате и супе.

Питање: Пре годину дана оперисана ми је деформација носа. Проходност ваздуха у ноздрвама је сада сто одтсо, али ми се и даље слива секрет у грло. Шта да урадим? (Д.И)

Одговор: С обзиром на то да је операцијом решен проблем проходности, сада је неопходно да проверите да ли је стално сливање секрета (ако траје дужи период) резултат алергијских реакција. Јавите се на преглед специјалисти за ухо, грло и нос (ОРЛ), који ће то утврдити. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имам двогодишње дете, како да га заштитим од крпеља? (Л.Б)

Одговор: Избегавајте да се Ваше дете игра у високој трави и улази у жбуње. Заштитите главу детета качкетом, бирајте паркове са покошеном травом (у градској средини неки паркови су запрашени инсектицидом па су безбедни), а у шуми шетајте стазом. Ако је могуће обуците детету дуже панталонице или доколенице, ако планирате дужи боравак у природи. Препоручује се и одећа светлијих боја како би крпељ био лакше уочљив. Заштитите кожу детета репелентима - хемијска средства која одбијају крпеље и комарце.Треба бити опрезан и изабрати само препарате са провереном декларацијом који су дозвољени за узраст детета преко две године. Придржавајте се и упутства за дати препарат у коме је назначено како и на које делове коже га наносити. Постоје и биљни препарати: Етарска уља, биљни екстракти код којих такође треба бити опрезан због могућих алергија. За децу је увек боље изабрати препарате који садрже природне састојке. После боравка у природи прегледајте детаљно кожу и косу Вашег детета. Проверите и одећу или је одмах оперите. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво