Читај ми!

Одговори лекара, 19. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом одговарају на Ваша питања, само на сајту РТС-а. Ове среде  добијате савете од лекара Војномедицинске академије и Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Лепо време и поленске алергије - све нам то доноси пролеће. Из године у годину све је више оних који имају ове проблеме.

Полен се задржава на нашој гардероби и коси, па их чешће перите. Заштитите се марамом или капом. Највећа концентрација полена је у раним јутарњим часовима, па шетњу у природи одложите за вече.

Питање: Имам ангину пекторис и користим лек плавикс. Да ли могу да започнем са коришћењем и атеропротекта? Морам да напоменем да узимам и кардиоприн, предуктал, конкор. (З.Н)

Одговор: Ангина пекторис је стање које настаје услед сужења коронарних артерија најчешће дегенеративне етиологије (последица атеросклерозе). За побољшање протока и заштиту крвних судова од таложења нежељених маса на њима користе се антиагрегациони лекови као што је плавикс уз кардиоприн, док предуктал и конкор генерално штите и унапређују рад срчаног мишића.

Додатна стабилност код болесника са ангином пекторис постиже се регулацијом масноћа у крви. Ова регулација се постиже или уз одговарајуће лекове који скидају нивое повишених масти, у крви или дијетом.

Атеропротект није класичан лек и он може служити побољшању ефекта лекова који регулишу масноће у крви и штите крвне судове. С тим у вези атеропротекта се може узимати и не узимати што би се рекло факултатитвно, што не важи за остале горе наведене лекове. (Пук. проф. др Радомир Матуновић, ВМА)

Питање: Колико су штетни уређаји који се користе у болницама (мамографи, скенери, магнетна резонанца, рендген, ултразвук)? Планирао сам да урадим снимак плућа, али после текста у новинама имам дилему. (Н.К)

Одговор: Радиологија је грана медицине која се бави дијагностичким и терапијским процедурама. Дијагностичке процедуре спроводе се помоћу дијагностичких апарата који функционишу по принципу електромагнетних таласа (Рендген апарат, МСЦТ - мултислајсни скенер, мамограф, ортопан), ултразвучних таласа, као и магнетне резонанце - МРИ. Зрачење у природи је саставни део нашег окружења. Сва материја око нас састављена је од мешавине разних врста атома, од којих је само стотинак врста стабилно, а више стотина је нестабилно, тј. радиоактивно. Знамо да и наше тело, као и све што нас окружује, поседује атоме који зраче. Сем тога, из космоса до нас долази зрачење пореклом са Сунца или са других звезда, јер у свемиру нема препрека, да га спрече, да допре до нас.

Сви смо ми изложени одређеној количини позадинског зрачења - око 3 мСв годишње од космичких зрака, радона и земљиних радиоактивних елемената. У дијагностици појединих обољења немогуће је заобићи методе које користе јонизујуће зрачење, чак и код деце као најугроженије популације.

Највише зраче рендген и скенер, док магнетна резонанца и ултразвук не емитују јонизујуће зраке (те код њих по садашњим сазнањима нема штетних дејстава). Иако је свака изложеност јонизујућем зрачењу штетна и треба је избегавати, дијагностичке процедуре које се изводе уз одређењу дозу зрачења врло су корисне и понекад једини могући начин за очување здравља и живота.

У нашој установи прегледи се изводе према важећим протоколима, који гарантују максимални квалитет, уз минимално зрачење, а уз све то уређаји имају све сертификате и редовно се контролишу. Дозвољене дозе су далеко испод нивоа који би могао да изазове било каква оштећења, тако да није ризично ни уколико неко мора да уради више ових прегледа у краћем временском периоду, да ће прећи годишњу границу која је препоручена законом.

Свако снимање ради се да би се дошло до праве дијагнозе или да би се утврдила права терапија, што значи да пацијент има конкретно користи од тог прегледа. Овај вид дијагностике прије свега мора да буде индикован, дакле да се очекује директна корист од њега. Зрачење код оваквих дијагностичких процедура сведено је на безначајне вредности.

Дигитализацијом рендген апарата омогућен је прелазак са класичног рендген филма на квалитетнији дигитални снимак. За исту врсту снимања, сада је потребно до 40 посто мање зрачења, самим тим, и доза зрачења коју прима пацијент се пропорционално смањује.

Напомињемо да је у оквиру редовног систематског преглед уврштен и РТГ плућа и срца, што значи да је корист од добијених података из овог прегледа већа од штете која се наноси организму. (Доц. др Лепосава Секуловић, Институт за радиологију ВМА)

Питање: Последњих месеци моја жена добија напад кашља и онда се гуши. О чему се ради? Коме да се обрати? Које прегледе да уради?

Одговор: Потребно је да се Ваша жена јави изабраном лекару ради општег прегледа, који ће онда предложити остатак анализа у зависности од налаза. Вероватно ће бити потребна анализа крвне слике и биохемије са хормонима штитне жлезде као и рендген плућа. У зависности од резултата лекар ће предложити даље анализе. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац")

Питање: Већ два дана имам јаке болове одмах испод грудног коша и као да могу да напипам некакву тврду куглицу. Бол је тачно на средини. Да напоменем да спроводим УН дијету и да 3-5 пута недељно трчим на траци.

Одговор: Свако ко трпи јаке болове, поготову у регији коју наводите треба да се јави на преглед свом ординирајућем лекару. Само прегледом можемо утврдити узрок вашег бола и природу куглице коју сте напипали испод грудног коша. За сада је савет да прекинете са физичким активностима које сте навели, до дефинисања порекла тегоба. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво