Одговори лекара, 12. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ове среде на нашем сајту можете да прочитате одговоре лекара на питања која сте послали. Све их је више и то је знак да нам верујете. Читајте нас и даље.

Овог пута, Ваше недоумице решавају лекари Дома здравља „Савски венац“. Припремамо Вам и све о карциномима – исхрана, физичка активност, витамин Б17.

Питање: Јуче сам у једном магазину прочитао чланак о томе како је пожељно нашу свакодневну исхрану прилагодити крвној групи. Нисам ни знао које све намирнице морам да избегавам. Колико је та препорука ефикасна и примењива? (Н.К)

Одговор: Дијета или исхрана по крвним групама постаје популарна 1996. године, када је издата књига „Једите исправно за вашу групу“, која је преведена и код нас. Ова дијета има и критика али има и неких заслуга у побољшању здравља, с обзиром на то да се препоручује престанак уноса прерађене и рафинисане хране. Наравно да може доћи до мршављења и до побољшања здравља када се примењује, не толико због комбинације крвних група, већ због здравије исхране.

Две особе могу имати веома различите типове метаболизма а исту крвну групу. Зато проверите са својим лекаром пре него што започнете исхрану по крвним групама да бисте сазнали да ли је прикладна за вас, с обзиром на то да су одређене врсте намирница потпуно искључене. (Др Милена Турубатовић)

Питање: Поштовани, имам 19 година. Почео сам пре неколико дана да радим склекове. Међутим, после њих осетим пецкање у грудима. Да ли то има неке везе са срцем? (Н.К)

Одговор: Сваки тренинг потребно је почети вежбама загравања. С обзиром на то да сте тек почели да вежбате, потребно је кренути са мањим серијама и постепено их повећавати. Уколико се тегобе наставе или појачају, неопходно је да се обратите изабраном лекару како би се обавио преглед. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар