Читај ми!

Одговори лекара, 8. 3. 2014.

Саветима лекара РТС-а, прикључили су се и лекари Војномедицинске академије. Од ове суботе и они ће одговарати на Ваша питања. Ваше здравствене недоумице решавају и даље лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Да ли сте знали да 4,5 милиона људи у свету изгубило вид због глаукома? Зову га тихим крадљивцем вида, јер сваки други оболели не зна да има ту болест. Зато Вас уочи Светске недеље глаукома ,подсећамо да на сваке две године проверите очни притисак.

Питање: Постоји ли неки начин да сазнамо ниво зрачења у нашем организму и ако је он изнад дозвољеног да га смањимо? (Н.К)

Одговор: У научној медицини не постоји наведена методологија, а у склопу тзв. интегративне медицине постоји метода резонантне дијагностике, заснована на феномену биорезонанције, која се користи у дијагностичке сврхе (дијагностиковања патолошких процеса у организму, поремећаја фунције појединих органа и система), као и у терапијске сврхе код неких болести. (пуковник мр др Драган Алексић, начелник Института за медицину рада ВМА)

Питање: Колико су штетни уређаји које свакодневно користимо (нпр. мобилни телефон)? (Н.К)

Одговор: Уређаји (електрични пре свега, мобилни телефони и друго) које свакодневно користимо у животу, генеришу магнетна и електрична поља малог интензитета, која се могу измерити на малим растојањима од уређаја. Према важећим научним сазнањима и ставовима међународне комисије за заштиту од нејонизујућих зрачења (ИЦНИРП) ови уређаји немају штетно дејство на здравље у смислу дугорочни последица, тј. ефеката на здравље, ако се правилно употребљавају по упутствима произвођача.

Забрињава чињеница да свакодневно долази до великог повећања броја вештачких извора ектромагнетног зрачења у радној, комуналној и животној средини у односу на то да је човек као биће еволуцијски адаптиран на мали фон зрачења из природних извора (космос, небеска тела, геомагнетно поље Земље). Стога сматрамо да није препоручљиво постављати већи број електричних уређаја (модерне бежичне телефоне, мобилне телефоне и друго) у дечјим собама, спаваћим собама и слично. (пуковник мр др Драган Алексић, начелник Института за медицину рада ВМА)

Питање: Могу ли инјекције које се однедавно користе на ВМА помоћи код проблема са видом на мрежњачи (на десном оку дошло је једним делом до одвајања ретине)? (М.К)

Одговор: Потребно је да дођете на преглед понедељком у 15.30 часова код доктора Петровића да бисмо могли да проценимо стање на оба ока и евентуалну могућност употребе анти ВЕГФ терапије. (мајор др Ненад Петровић, ВМА)

Питање: Моја ћерка иде у седми разред. Пре годину дана је по други пут оперисала око, а пре шест година оба. Реч је о страбизму. Увек је причала да се сећа неких детаља прве операције, али ове друге се сећа. Песме која је свирала током операције и сада када год је чује, неутешно плаче. Данас је у новинама видела слику очне болнице и опет је плакала. Шта да радимо? (М.М)

Одговор: Саветујемо родитељима преглед и мишљење дечијег психолога. Потребно је да се јавите у Институт за ментално здравље у Палмотићевој. (Др Тамара Кљаковић-Аврамовић, ВМА)

Питање: Осећам јаке болове у врату, који прелазе дуж кичме на лумбални део. Имао сам 40 физикалних терапија које нису дале резултат. Имам 50 година и радим у угоститељству на ногама преко 30 година. Осећам јаче болове те ми је физијатар дао следећу дијагнозу: делом исправљена физиолошка лордоза цервикалне кичме, спондилотичне промене вратних пршљенова, сужење ИВ простора на нивоу Ц5-6. Како да ублажим болове? 

Одговор: Промене описане на рендгенском снимку Ваше вратне кичме су дегенеративне природе односно последица дугогодишње микротрауме везане за природу посла и године старости. Број физикалних терапија који је код Вас примењен, а није дао адекватан резултат указује на то да морате урадити МРИ вратне кичме на којем би се видела ситуација са вратним пршљеновима и дискусима, амортизерима између њих. Када урадите МРИ вратне кичме можете се јавити, са упутом за физијатра ВМА, др Дејану Миљковићу, физијатру ВМА ради прегледа и консултације. До тада користите неке од прописаних медикамената, правилно позиционирајте врат, радите редовно научене вежбе, а понекад при послу користите Шанцов оковратник. (потпуковник др Дејан Миљковић, начелник одељења Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију, ВМА)

Питање: Пре неки дан сам био у лабораторији да преузмем резултате анализе крви и мокраће. За крв је писало да ми је укупни билирубин благо изнад нормале. Могу ли нешто да урадим како бих га смањио? За мокраћу је писало да у њој има пуно слузи. Први пут чујем тако нешто. (Н.К)

Одговор: Слузи у урину нормално нема или је има мало. Присуство само слузи у седименту урина нема већи дијагностички значај. Уколико сте поред одређивања укупног билирубина, урадили и анализе попут директног билирубина, трансаминаза (АСТ, АЛТ), алкалне фосфатазе, Гама ГТ, ЛДХ и све су у границама очекиваних референтних вредности, саветујем да поновите његово одређивање за 10-15 дана водећи рачуна о правилној исхрани и смањеном уносу газираних напитака, како бисте проверили да ли се ради о тренутном повећању билирубина или о стварно повећаној вредности. Уколико добијете резултат који излази из опсега референтних вредности, обратите се лекару који ће након прегледа и обављеног ултразвука абдомена добити комплетнију слику и увид у стање јетре као и жучних путева. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Мој син има 17 година, а већ осам месеци има бол у грудима. Био је на снимањима и доктори му нису ниста нашли. Бол је јак, осећа као да му се груди скупљају. Како да он нестане? (И.Д)

Одговор: Бол у грудима је само један од симптома многих болести. Могу га изазвати многи узроци: проблеми са кичмом, желуцем, плућном и срчаном марамицом, срцем. Може се јавити и као последица неуредног живота, исцрпљености, породичних и пословних проблема, заљубљености код младих. Када се искључе сви остали узроци, тек се тада може посумњати да је реч о том проблему.

Неопходно је да лекар узме детаљну и пажљиву анамнезу о настанку и природи бола, провоцирајућим чиниоцима, као и свим досадашњим болестима и навикама (пушење, бављење спортом, стрес...) и болестима у породици. Затим треба обавити детаљан физички преглед са обавезним снимањем ЕКГ-а. Често је потребно урадити додатне анализе као што су РТГ грудног коша, ултразвук срца, као и лабораторијске анализе ензима срчаног оштећења, вирусолошких анализа, крвне слике, фактора запаљења... С обзиром на то да наводите да сви прегледи обављени неопходна је консултација с лекаром који ће, у зависности од урађених анализа, одредити даље начине дијагностиковања и отклањања узрока. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво