Oдговори лекара, 5. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Да ли сте знали да на две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак карцинома можемо утицати, мењати или их потпуно елиминисати? На пример, за сваки трећи случај рака одговорно је пушење дувана. На његов настанак утичу и неправилна исхрана, физичка неактивност, алкохол. Мислите о томе у марту - месецу посвећеном борби против карцинома.

Питање: Имам мале болове у лакту са унутрашње стране (медијални епикондитис). Доктор ми је прописао Диклофенак гел који сам користио око месец дана. Повремено ми се поново јави бол на додир са унутрашње стране. Бол се јавио од спортских активности у теретани (мислим да је од преоптерећења). Колико морам да мирујем? (Б.К)

Одговор: Слажем се са претпостављеном дијагнозом. Тешко је рећи колико ће бол трајати, али све док га има неопходна је обустава спортских активности. Препоручујем консултацију са физијатром. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам ћерку, већ три године има на антистрептолизински тест АСО 1062. Видим да је граница 200. Шта да радимо? (Ђ.В)

Одговор: Одређивање АСТО се користи као потврда претходне инфекције стрептококом групе А. Служи и као помоћ при постављању дијагноза могућих компликација инфекција овом бактеријом. Стрептококе групе А су бактерије које се често могу наћи у грлу и на кожи. Неки људи могу бити носиоци ових бактерија, а да немају никакве симптоме и да нису болесни. Већина ових инфекција су благе (инфекције грла, инфекције коже).

Понекада болест може попримити озбиљнију форму, зато што може довести до озбиљних компликација. Ниво ових антитела почиње да расте 1-3 недеље након инфекције, достиже свој максимум у 3-5 недељи и враћа се на нормалан (низак) ниво током следећих неколико месеци. Повећање вредности током времена је  показатељ инфекције, због чега се саветује понављање анализе за 2-4 недеље. Ако АСТО расте, значи да је болест активна. Ако опада, значи да се смирује. Позитиван налаз значи да је организам био у контакту са бактеријом и не значи обавезно лечење. Јавите се обавезно педијатру да би проценио неопходност даљег лечења на основу клиничке слике, резултата АСТО и бриса ждрела. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам низак притисак. Рекли су ми да морам да узимати што више течности како би се довео у нормалу. Да ли постоји још неко решење? (Н.К)

Одговор: Споменули сте низак притисак, али нисте да ли имате симптоме (умор, поспаност, вртоглавица, замућен вид). То су тегобе које настају због смањеног дотока крви и тада хипотензија мора да се лечи. Општи савети су да пијете довољно течности (8-10 чаша) мање оброка, исхрана да буде лагана, богата воћем и поврћем, без пржене и зачињене хране. Потребно је да свакодневно шетате у трајању од 30 минута. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Povisen crp i antistreptolizinski test

Crp mi je 103.Imam neki ekcem nanozi secer mi je 8 a antistreptolizinski test mi je pozitivan 200 Iu/ml.Molim Vas za savjet i imam povisen pritisak 150/100.U cemu je problem.Hvala.pozz