Читај ми!

Одговори лекара, 1. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Купус је биљка коју свуда можете купити, припрема се лако, а представља извор здравља. Садржи: манган, нешто мању количину калијума и калцијума, витамина А. Све материје које садржи га чине незамењивом намирницом у дијететским режимима исхране. Кувани купус снижава ниво холестерола у крви.

Питање: Пре пар дана сам почео да осећам јаке болове у врату и раменима. Не знам шта је узрок, али ме занима како могу да их ублажим?

Одговор: Повремени бол у врату је тегоба која прати скоро сваког трећег пацијента без обзира на старосно доба. Осим трауме и дегенеративних промена у врату, узрок свакако лежи и у савременом начину живота што подразумева дуготрајно седење испред рачунара, повијеност за радним столом, време проведено у аутомобилу, испред телевизора, ношење тешких торби у једној руци. Саветују се чешће паузе са шетњу и разгибавање за оне који раде седећи посао, вежбе истезања и јачања вратне мускулатуре, одабир доброг јастука, пливање, топле купке, повремене масаже које ће смањити напетост и побољшати циркулацију, избегавање седења директно испод клима уређаја, ношење Шанцове крагне у циљу растерећења врата. С обзиром на то да вам се бол први пут јавља треба да се јавите изабраном лекару који ће на основу анамнезе и прегледа утврдити да ли је неопходна даља дијагностика и консултација физијатра у циљу спровођена физикалне терапије. (Др Милица Мугоша).

Питање: Како да ублажимо киселину у стомаку?

Одговор: Киселина у стомаку може бити изазвана одређеном врстом хране, неким лековима, пушењем, конзумирањем алкохолних и газираних пића, услед емоционалног стреса, лошег начина једења (брзо гутање хране без жвакања, лежање након оброка), али се може јавити и као последица притиска на мишиће желуца од претераног јела, уске одеће, трудноће или дебљине. Превенција је могућа, ако не чините ништа од горе поменутог. Покушајте са употребом антацида-лекова који неутралишу киселину, ублажавају бол и печење. Делују у року од 15 минута и дејство им је један до два сата. Ако су епизоде горушице честе и онемогућавају обављање свакодневних активности, обратите се свом лекару. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Кад сам још у основној школи почео да вадим крв за анализу, приметио сам да ми након тога не буде добро. Постанем блед, падне ми притисак. Може ли се то променити?

Одговор: Мали савети који могу да Вам помогну:
- Дан пре вађења крви узмите 8-10 чаша воде,
- Док чекате да Вам изваде крви, слушајте музику или читајте књигу,
- Реците техничару да имате проблем, да би Вам крв вадили у лежећем положају,
- Након вађења крви останите у лежећем положају десетак минута,
- Поједите коцку чоколаде. (Др Снежана Калабић)

Питање: Већ  неколико година имам проблем са паником и неким страхом, а долази изненада и тада је притисак веома висок. Да ли постоји неко решење за ово, стање је ужасно (Н.Д)

Одговор: Потпуно разумем Ваше стање и знам да Вам није лако. Добра вест је да се напади панике успешно лече и да осим фармакотерапије постоји и психотерапија. Приступ сваком пацијенту је индивидуалан, а самим тим и лечење може различито да траје. Страх је моћан непријатељ и у борби са њим требаће Вам јак савезник. То се свакако психотерапеут-психијатар код кога ћете отићи са упутом Вашег изабраног лекара. (Др Милица Мугоша)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво