Читај ми!

Одговори лекара, 26. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Ако је веровати индијским научницима, јога ублажава мигрену. Особе које су учествовале у испитивању биле су подељене у две групе. Једна је  примењивала јогу, а друга је редуковала исхрану. Она група која је вежбала имала је мање напада мигрене са мање болова.

Питање: Како да се решим непријатних мириса из обуће? Све сам пробао. (Н.К)

Одговор: Стопала имају више знојних жлезда од било ког другог дела тела. Зној нема мирис, али је савршено место за размножавање бактерија и гљивица који проузрокују непријатан мирис. Најбоља мера за спречавање лошег мириса стопала је  добра и једноставна хигијена, односно редовно прање а и добро сушење потом. Носите памучне чарапе, јер вештачки материјали као што је полиестер и синтетика не дозвољавају правилно „дисање“ стопала, што доприноси појачаном знојењу. Препоручују се ципеле од природних материјала (коже) и без обзира о врсти ципела које носите, трудите се да не носите исти пар два дана заредом (битно је да се осуше до следећег обувања). Постоје многе природне купке, као и разни препарати на тржишту у виду спрејева за стопала и за ципеле против непријатних мириса. Ако ништа од наведеног не помаже, потребно је консултовати дерматовенеролога. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Чим нешто  поједем осећам надувеност  испод грудног коша, да ли имам проблем? (С.Ј)

Одговор: Надутост стомака је симптом и могући је знак неког обољења, али сама по себи није  болест. Непријатан осећај који постоји након узимања хране у виду притиска или напетости  стомака најчешће је узрокован неправилном исхраном, хормонском неравнотежом, услед  стреса, употребе антибиотика, запаљенског процеса или инфекције Helicobacter pylori. Потребно је да се обратите изабраном лекару који ће са Вама детаљно поразговарати о Вашим тегобама, обавити физикални преглед и додатне дијагностичке процедуре и утврдити узрок надутости. Без обзира на узрок, потребно је да промените навике у исхрани. Неопходни су редовни оброци који укључују умерено конзумирање хране до пет пута у току дана, уравнотежену исхрану са доста воћа и поврћа, доста рибе уз избегавање месних прерађевина, грицкалица, газираних и алкохолних напитака, као и пушења. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски  венац“)

Питање: Понекад ми срце куца неправилно,одједном два пута и онда следи пауза. Први пут сам то приметио пре четири године, када сам претерао са алкохолом и завршио на инфузијама. Да ли то може бити опасно? (Н.В)

Одговор: Неправилан срчани рад, или аритмија настаје услед поремећаја у стварању или провођењу надражаја у срцу или истовремено оба поремећаја. Узроци који доводе до срчаних аритмија могу се поделити у три групе: болести срца, болести других органа и општи поремећаји. Дијагноза срчаних аритмија се поставља на основу клиничког прегледа болесника, ЕКГ-а, ехокардиограма, 24-часовног посматрања ЕКГ-а (Холтер ЕКГ), тестова оптерећења и евентуално електрофизиолошког испитивања срца и коронарографије. Потребно је да се обратите Вашем лекару који ће Вас прегледати и одредити распоред и динамику прегледа како би се утврдио узрок неправилног срчаног рада и одредила потребна терапија, уколико је неопходна. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски  венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво