Читај ми!

Одговори лекара, 22. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Ако је веровати резултатима једног десетогодишњег истраживања, исхрана богата  калцијумом продужава животни век жена. Показало се да су припаднице нежнијег пола, узимањем суплемената калцијума у дози од хиљаду милиграма дневно, имале мањи ризик од смртности у односу на оне даме које нису узимале додатни минерал. Позитивни утицај уочен је и код оних који су путем намирница уносили ту количину калцијума.

Питање: Да ли је тачно да се крављи желатин може користити као лек против болова у коленима? (П.П)

Одговор: Желатин (хидролизат колагена) је намирница животињског порекла која садржи две аминокиселине (пролин и хидроксипролин), који помаже у обнављању и синтези хрскавице код човека и животиња. У неким  испитивањима, која су спроведена на пацијентима оболелим од остеоартритиса, они који су користили желатин осетили су смањење бола па су могли смањити дозе нестероидних антиинфламаторних лекова. Недавне студије су установиле да хидролизат колагена стимулише синтезу колагена у хрскавици. У сваком случају, обратите се физијатру који ће вам препоручити одговарајући физикални третман који је сигуран начин за смањење  болова. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Пре годину дана на компјутеризованој томографији ми је утврђено да је на паротидној жлезди овална хиперденоза величине 23x22мм. Након зрачења лекари су ми рекли да промена иде у правцу аденома, али сам после тога радио ЕХО преглед. Констанована је циста. Шта да радим даље, ја сам из Македоније?

Одговор: Велике пљувачне жлезде су паротидна, субмандибуларна и сублингвална, а постоји једино ретромандибуларни део паротидне жлезде. Из Вашег питања није баш јасно о ком делу се ради на ултразвуку. Ехо је веома поуздана метода за разликовање циста од аденома, али са друге стране, компјутерска томографија је од највећег значаја за дијагностику ретромандибуларног дела паротидне жлезде. У Вашем случају је најбоље да се јавите специјалисти ОРЛ (оториноларингологу) ради договора о даљем току испитивања. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво