Читај ми!

Oдговори лекара, 19. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Број оболелих од грипа у Србији и окружењу расте! Ипак, наша земља још није ушла у епидемијски период. Зато наредних дана побољшајте свој имуни систем. То ћете постићи: здравом храном, сном, спортом, витаминима и хигијеном.

Питање: Месец дана користим лек "Roaccutane". Има лоших, али и добрих коментара на њега. Да ли можете да ми кажете нешто више о њему? (М.М)

Одговор: "Roaccutane" се користи за лечење тешких форми акни које нису могле да се излече других средстава, укључујући и антибиотике. Велика је вероватноћа да ће Вам лечење проћи без нежељених ефеката, али пре почетка коришћења неопходно је да се упознате са њима. Овај лек се не смете узимати у току трудноће, нити остати у другом стању месец дана по престанку узимања лека. Озбиљна нежељена дејства која захтевају престанак узимања лека су веома ретка и то су: напраситост и агресивност, депресија, алергијске реакције, повећање нивоа шећера у крви, бол у трбуху, главобоља, запаљења бубрега и јетре. Такође, не узимајте лек са антибиотицима из групе тетрациклина, избегавајте сунчање и соларијум за време његовог коришћења. Лек потпуно напушта ваш организам после месец дана и нема више никаквог утицаја на вас. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Намеравам да гладујем око 20 дана. Шта после тога да једем? Чуо сам да се гладовањем могу решити многи здравствени проблеми (притисак, психолошки проблеми, шећер). (С.В)

Одговор: Гладовање је велики стрес за организам и претпостављам да је Ваш план да гладујете окико 20 дана у договору са Вашим лекаром, који познаје Ваш здравствени статус и који ће Вас упутити и правилно припремити да то спроведете. Лично нисам за то. Мој савет је да се посветите себи у смислу свакодневних физичких активности, да уносите довољно воде, правилно се храните са доста воћа и поврћа, користите незасићене масне киселине, рибу, посна меса, бесквасни хлеб од целог зрна. У односу на здравствене проблеме које неко има исхрана се модификује, али гладовање мао метод лечења већ угроженог пацијента се не препоручује. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Већ две недеље не могу да заспим из потпуно необјашњивих разлога. И раније сам повремено имао проблеме са спавањем, али брзо би пролазили и никад нису овако дуго трајали. Нисам под стресом, али легнем у кревет и  гледам у једну тачку, а сан једноставно не долази на очи. Спавам око пет сати. Пробао сам са физичким активностима, шетњама, чајевима. Ништа не помаже. Почињем да сумњам да имам спорадичну фаталну инсомнију и да ћу умрети. Да ли мислите да је ова болест у питању? (М.С)

Одговор: Несаница подразумева немогућност спавања током ноћи. Било да је продужено време успављивања, често ноћно буђење, рано јутарње буђење или спавање без осећаја одмора. Свака несаница која траје дуже од месец дана је хронична и тражи детаљну анализу и консултацију са психијатром, који ће на основу узрока одредити најбоље терапијско средство. Како наводите да имате страх за живот, посаветујте се са лекаром који ће Вас прегледати и на односу резултата проценити да ли су Ваши страхови оправдани. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво