Читај ми!

Одговори лекара, 15. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Научници тврде да је природа „погонско гориво за душу“ и да делује стимулативно и ревитализирајуће на човека. Истраживачи су анализирали енергију и расположење студената у различитим врстама окружења. Од њих су тражили да себе замишљају на различитим местима како би утврдили да ли им се енергија повећава.

Експеримент је показао да су највише енергије имали они студенти који су себе замишљали у природи и да је 20 минута боравка на свежем ваздуху било довољно да им поврати енергију. Зато искористите ове лепе дане!

Питање: Да ли постоји неко решење за пеге на кожи и лицу? Како да их уклоним? (Н.К)

Одговор: Пеге настају као последица производње веће количине пигмента меланина на појединим местима, а нису праћене умножавањем пигментованих ћелија - меланоцита. Постоје два типа пега Lentigo simplex које настају као последица хиперпигментације на кожи кад постоји генетска предиспозиција и Lentigo solaris које настају као последица опекотина од сунца.

Пеге немају ризик по здравље, али најчешће су естетски неприхваћене од оних који их имају. 
Постоје различити третмани и препарати који су доста скупи и слабо делотворни. Тренутно најбоље резултате даје "Ducray melanoscreen depigmentant" и "Iklen melanoexpert". Саветује се заштита од сунца кремама са високим фактором заштите. (Др Снежана Калабић)

Питање: Имам себороични дерматитис. Користио сам кортикостероиде, који су на почетку помагали. Сада више не помажу. Можете ли ми препоручити нека друга средства за третирање дерматитиса? Почео сам да користим девичанско маслиново уље, чини ми се да помаже, али претпостављам да ми је потребан неки лек. (Н.К)

Одговор: Себороични дерматитис хронични је и рецидивирајући дерматитис, те се самим тим не може излечити већ само држати под контролом. Најважније је чишћење коже прањем млаком водом и сапуном који не дражи. Додатно се кожа чисти лосионима или микстурама са 10 одсто сумпора, између један и три одсто салицила и резорцином. Након чишћења, кожи је потребна хидрантна крема (нпр. „Биодерма енсибио ДС“). Код акутизације промена препоручује се хидрокортизон (један или 2,5 одсто два пута дневно), као и имидазолски препарати (кетоконазол у облику крема за кожу и шампона за косу). 

За кожу не треба користитити флуорисане кортикостероидне препарате. За прање косе препоручују се и шампони са цинк пиритионом, селенијум сулфидом или дериватима катрана. Примена кортикостероидних препарата мора бити ограничена (пет до седам дана) и увек уз консултацију вашег дерматолога. Веома важан је и начин исхране који умногоме доприноси успесима у терапији себореје.

Исхрана код себореје треба да се базира на: свежем и бареном поврћу, воћу, риби, житарицама, махунаркама уз семенке лана, сусама и бундеве, а од витамина нарочито су корисни витамин Це, витамин Бе, биотин као и цинк и гвожђе. Симптоми себореје се појачавају при конзумирању алкохола, масне, љуте и презачињене хране, као и шећерима, млеком те је општи савет да се поменуте намирнице избаце из употребе. (Др Сандра Мрђа)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво